– Vi kunde inte rösta

SPORTBLADET

Tittarna rasar efter röstkaoset: Undrar hur detta har gått till

1 av 2 | Foto: Peter KJELLERÅS
Susanna Kallur vann Jerringpriset efter att ha fått 124 947 av rösterna.

Många ville rösta på Tre Kronor.

Men alla kom inte fram till växeln och fick inte sin röst registrerad.

– Jag trodde att linjen var blockerad för att så många ringde och röstade på hockeylandslaget. Men jag förstår nu att det kan vara någon annan anledning. Jag är mycket besviken och undrar hur detta gått till, säger Glenn Nilsson, Nässjö.

I går avgjordes vem som vann Jerringpriset.

Årets bästa svenska idrottsprestation röstas fram av det svenska folket och omröstningen sker samtidigt genom olika metoder, till exempel via stryktipskupongen, vykort, internet eller ett telefonsamtal som kostar 5,70 kronor..

106 768 röster hade inkommit inför galan i Globen i går kväll.

– Jag vet att Tre Kronor ledde rejält inför galan. Som jag förstod det hade Tre Kronor vid det tillfället mer än dubbelt så många röster som den som låg närmast bakom, säger Gunilla Nilars, projektledare på SVT.

Vann med 2?887 röster

Men under Idrottsgalan fick Susanna Kallur många sympatier och en stor del av de 333 230 röster som kom in under galan tilldelades häcklöperskan.

När slutresultatet förkunnades hade Susanna Kallur sprungit ifatt – och förbi – Tre Kronor och vunnit med 2?887 röster.

Flera tv-tittare hörde av sig till Sportbladet efter sändningen.

Några påstår att det varit upptaget i 10 minuter eller till och med 20 minuter på det telefonnummer som Tre Kronor hade.

”Mycket besviken”

– Jag trodde att linjen var blockerad för att så många ringde och röstade på hockeylandslaget. Men jag förstår nu att det kan vara någon annan anledning. Jag är mycket besviken och undrar hur detta gått till, säger Glenn Nilsson, Nässjö.

Enligt SVT:s Hans Hernborn, som var ansvarig för telefonröstningen i direktsändningen, borde alla kandidater drabbats lika av röstkaoset.

”Problem”

– Blir det blockerat när man ringer till en deltagare hade samma hänt om man ringt och röstat på någon annan. Att så många hörde av sig som hade röstat på Tre Kronor kanske berodde på att de som röstade på Kallur var nöjda med resultatet säger Hans Hernborn.

Varför kom många inte fram när de ringde?

– Vad jag förstår beror det på kapacitetsproblem hos telefonin i delar av Sverige, och det är ett problem som det är svårt att komma åt, säger Hernborn.

Tomas Ros ,Anders Munck ,Andreas Andersson