Anders Neuman, chefredaktör på Transition, listar veckans tio hetaste

Foto: ANDERS NEUMAN
Andreas Wiig.
SPORTBLADET

1 Andreas Wiig

Snowboard

Han har liknats vid en robot som alltid landar sina trick. En åkare som är bland de högst rankade i världen och som även smugit sig in på tidningen Elle's lista över Norges 10 sexigaste män. När proffsen inom snowboarding ska utse favoritåkare är Andreas ett av de första namnen som nämns. Trots att han är en av snowboardens stora ikoner har han fortfarande fötterna på jorden. Som amatör fick han sitt genombrott efter en olycklig kraschlandning. Andreas flög rakt in i en av fotograferna från det största filmbolaget inom snowboarding. Genom kraschen fick han kontakt med fotografen och möjlighet att visa sina färdigheter på brädan. Vilket resulterade i en klassisk filmdel. Kort därefter fick han erbjudande om att vara proffs på heltid. Det hela skulle kunna beskrivas som en saga direkt ur serietidningen Buster. Sen dess har han levererat nya spektakulära filmdelar varje säsong.

2 Ryan Sheckler

Snowboard

Om man som nio-åring får skateboard-legenden Tony Hawk's gamla vert ramp i födelsedagspresent finns det inte många andra vägar att gå än att bli skateboardproffs. Åtta år senare är Ryan proffs sen tre år tillbaka med egen modell på bräda, skor och jeans.

3 Hampus Mosesson

Snowboard

Hampus tog hem vinsten i "Red Bull Nanshan Open" utanför Peking i Kina. Efter den vinsten klättrar han uppåt på det internationella tävlingsorganets TTR:s rankning och kan med lite flyt ha en chans på totalsegern.

4 Sarah Burke

Skidor

På skidor kör inte många tjejer 900-roationer i halfpipen men Sarah Burke är en av de få. Hon stämplar oftast in på en pallplats i olika tävlingar världen runt när hon inte plöjer puder framför kamerorna.

5 Cory Lopez

Surfing

Surfings svar på en superhjälte i vardagen. Han är inte bara en av ett fåtal surfare som kan ge "Kelly Slater" en riktig match bland vågorna. Cory har även vid ett flertal tillfällen ingripit som en vardagshjälte och räddat kvinnor från drunkning och våldtäkt.

6 La grave

(Skidort)

När större delen av europas alper saknar snö och skidortsägare gråter blod över det frånvarande vita guldet. Så har franska La Grave rikligt med snö och bjuder på fina förhållanden.

7 Tanner Hall

Skidor

Tanner är aldrig rädd för att komma med åsikter som skakar om den konservativa skidvärlden. Men har man vunnit det mesta på skidor som går att vinna och står i främre ledet för jibb-skidåknings utveckling har man rätt att ta ut svängarna.

8 Hans Åhlund

Snowboard

Hans säsong fortsätter att växla upp i tempo. Efter att ha belönats med en egen brädmodell får han nu möjligheten att filma med "Absinthe Films". Ett av de tre största filmbolagen inom snowboardindustrin.

9 Antti Autti

Snowboard

Antti fortsätter att rada upp topp-resultat på TTR-touren världen över. Finländaren verkar ha målet inställt på totalseger och kan bli svår att knäcka om han fortsätter att hamna på pallen.

10 Dave Cornthwaite

Skateboard

Världen är fylld av galenpannor som försöker slå olika rekord. Senast i raden är engelsmannen Dave Cornthwaite som för välgörande ändamål åkt skateboard genom hela Australien. Följ hans äventyr närmare på: www.boardfree.co.uk

Andreas Wiig

Anders Neuman ([email protected])