Thed Björk vann STCC

SPORTBLADET

Dramatik på Mantorp när mästerskapet avgjordes

Thed Björk blev STCC-mästare – men inte utan dramatik.

Och inte utan ett paniksamtal till stallkamraten Fredrik Ekblom.

Richard Göransson var tvungen att vinna den avslutande STCC-tävlingen samtidigt som Thed Björk inte fick komma bättre än åtta, för att Göransson skulle ta sin tredje raka titel.

BMW-föraren ledde planenligt, och när Björk låg nere på sjätte plats var det plötsligt riktigt spännande.

Så pass spännande att Björk behövde skydd.

– Efter att jag fick en riktig tryckare av ”Flash” (Nilsson) så kände jag att jag behövde hjälp, så jag ropade på radion att skaffa mig support. Då lade sig Fredrik Ekblom bakom mig och säkrade upp, sade Björk.

Det var det som avgjorde.

Björk hade fram till dess fått en hel del smällar, karossen var intryckt på flera ställen och vid en av påkörningarna lyfte hans Audi och mer eller mindre flög över kantstenarna.

– Det var ingen fegkörning, direkt. Bilen kändes som en folkracebil. Det small överallt. Men när Fredrik kom kändes det bättre, även om det blev mer och mer nervpirrande när det blev en kö bakom oss där.

Thed Björk rullade till slut in som fyra, vilket med tre platsers marginal räckte till seger i sammandraget.

Kul för Björk, men bittert för Göransson.

– Jag är jättenöjd med racet och med avslutningen på året, fem segrar av nio möjliga är min bästa segerprocent någonsin. Men det räckte inte den här gången. Det är bara att inse att Thed har haft två snabba stallkamrater som tagit poäng från oss andra. Jag har inte haft någon som hjälpt mig..., sade Göransson, som därmed vågade kritisera stallchefen Janne ”Flash” Nilssons insatser på banan.

Björk hade däremot inget att klaga på.

Stallkamraterna Tommy Kristoffersson och Fredrik Ekblom har mycket riktigt varit mer konkurrenskraftiga, och fört fram 22-åringen till mästerskapssegern.

– Utan Fredrik hade det inte gått. Han var min mentor redan 96-97 när jag körde gokart, och han har alltid sporrat mig sedan dess. I år när han haft lite missflyt så har han backat upp mig, och det är jag tacksam för. Jag helt otroligt glad nu. Det har gått otroligt bra hela säsongen och jag var så lycklig när jag satt i bilen, sade Björk.

Segern firades på söndagskvällen i Audis vip-tält med hårdrock och karaoke, helt enligt Björks önskemål.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport