Mattias Ekström knäckte Schumacher

SPORTBLADET

Svensken försvarade sin mästartitel i Race of Champions

Foto: Mattias Ekström knäckte ”Schumi”.

Efter att ha besegrat den sjufaldige F1-världsmästaren Michael Schumacher i finalen stod den regerande DTM-mästaren Mattias Ekström för andra året i rad överst på prispallen när prestigefyllda Race of Champions avgjordes i London på Wembley Stadium inför 80 000 åskådare.

– Schumacher är den alla vill slå och jag var den ende som gjorde det idag, säger Ekström till sportbladet.se.

– Den här segern hör tillsammans med fjolårssegern i Race of Champions och segern i Svenska Rallyt 2004 till mina allra största upplevelser i karriären.

Ekström slog i tur och ordning ut dansken Tom Kristensen, amerikanen Travis Pastrana och trefaldige WTCC-mästaren, britten Andy Priaulx för att slutligen ställas mot Michael Schumacher i finalen som avgjordes i bäst av tre heat. För Mattias Ekström var det en önskemotståndare.

– Jag hade hoppats på Schumacher, Button eller Coulthard i finalen, säger Ekström.

– De hade alla publiken med sig och det är något som sporrar mig enormt mycket.

”Bara ett misstag kunde hota”

I det första heatet fick Schumacher se sig ordentligt slagen men han tog därefter en rejäl revansch i det andra heatet och jämnade ut ställningen till 1-1. I det tredje och avgörande heatet tog Schumacher i så det knakade men kunde trots det inte hålla Ekström stången. Svensken visade upp en enastående klass mot F1-mästaren och kunde gå i mål som segrare.

– När vi gick ut på sista varvet såg jag att avståndet till Schumacher var så stort att bara ett misstag skulle kunna hota min seger, säger Ekström.

– Jag visste att jag skulle vinna och det var då jag kände att något stort var på gång.

”Det handlar om prestige”

Mattias Ekström har nu slagit två av motorsportens största två år i rad. Förra året slog han de senaste årens suveräne rallymästare, fransmannen Sèbastien Loeb, och nu har han alltså slagit motorsportens kanske störste genom tiderna, Michael Schumacher. Mattias Ekström är mästarnas mästare.

– Det handlar om prestige, säger Ekström. Alla de bästa är här och kör under samma förutsättningar. Att dessutom få vinna när jag har så många gäster inbjudna var helt fantastiskt.

Joakim Tärnström/Ernesto Poletto

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport