”Världens sämsta brottare” – så blev han bronsman i OS

Foto: Sportbladet försåg Johan Eurén med en flaska champagne i natt – men 27-åringen var mest bara utmattad: ”Jag är så trött att jag inte vet var jag ska ta vägen”.
SPORTBLADET

LONDON. Han låg och våndades hela natten över alla svåra motståndare som han skulle möta.

Trots alla nerver tog Johan Eurén olympiskt brons, med smak på mer dessutom.

– Det är så han fungerar. Han tycker att han är världens sämsta brottare, säger förbundskaptenen Benni Ljungbeck.

Uppladdningen hade varit katastrofal för vem som helst. Johan Eurén var så spänd när han sett lottningen att han knappt kunde sova natten innan OS-debuten.

Men för den 191 centimeter långe och 120 kilo tunge brottaren så var det inget speciellt: han är alltid pirrig och skärrad inför stora tävlingar.

– Fy fan, det har varit nervöst. Det blev inte många timmars sömn i natt när jag sett lottningen, sa Eurén efter dagens första match.

Nervös = brottas bra

Förbundskaptenen Benni Ljungbeck utvecklade:

– Han tänker att han inte vinner mot någon, att han är världens sämsta brottare. Men ju mer nervös han är, desto bättre är han.

Mycket riktigt, trots den svajiga uppladdningen brottades 27-åringen bättre än någonsin. I semifinalen var han bara ett ändrat domslut med fyra sekunder kvar av den andra perioden från att få brottas om guld. Och i bronsmatchen var svensken klart starkare än vitryssen Joseb Tjugosjvili.

– Det är mycket känslor och nervositet. Men det brukar släppa efter ett par matcher och det gjorde det som tur var den här gången också, säger Eurén efter medaljcermonin.

Dissar sig själv

Benni Ljungbeck:

– Jag är inte överraskad, han är så här bra. Det är bara ni i media som inte fattat det.

Han tycker att han är världens sämsta brottare, och du är inte överraskad. Hur går det ihop?

– Svårt att förklara. Han klankar ner på sig själv och uppgraderar motståndarna något otroligt. Lagkompisarna brukar pika honom för det.

Vilka då?

– Det vanliga är ju att man bygger och lyfter sig själv, som Jimmy (Lidberg) och Robban (Rosengren). Men Johan bara skrattar när han får pikar.

Pratar ni mycket om det mentala?

– Ja, fast han fungerar på sitt sätt, det är hans sätt att ta bort pressen på sig själv. Och nu är det ju svårt att klaga.