Basket

Baskettjejer redo att skriva historia

Av: 

Mimmi Åkerlund

SPORTBLADET

Elin Eldebrink inför matchen mot Bulgarien: ”Vår tur nu”

Den gyllene generationen. Stefanie Yderström, Frida Aili, Louice Halvarsson, Frida Eldebrink, Danielle Hamilton-Carter, Agnes Nordström och Elin Eldebrink fanns alla med när Sverige sensationellt gick till JVM-final 2007. I dag är de en del av det damlandslag som kan greja det första blågula seniormästerskapet sedan 1987.
Den gyllene generationen. Stefanie Yderström, Frida Aili, Louice Halvarsson, Frida Eldebrink, Danielle Hamilton-Carter, Agnes Nordström och Elin Eldebrink fanns alla med när Sverige sensationellt gick till JVM-final 2007. I dag är de en del av det damlandslag som kan greja det första blågula seniormästerskapet sedan 1987.

Då hette stjärnan Kicki Johansson, shortsen var korta, trepoängslinjen hade precis införts och Sovjet vann.

Det är 25 år sedan Sveriges basketdamer spelade EM – men i dag kan längtan vara över.

– Det känns som att det här är början på någonting stort, säger förbundskapten Lars Johansson.

– Ska du vinna assistligan eller?, ryter coach Lars Johansson till Tanya Massamba när hon i stället för att skjuta i två poäng passar Frida Aili.

Det är fredag och Sveriges basketdamer tränar inför lördagens match mot Bulgarien. Det är fuktigt inne i Täljehallen och det osar självförtroende. Fem raka segrar i EM-kvalet. Vem hade lagt sin sista hundralapp på det? Spelarna själva och coach Johansson kanske. Men inte många fler.

Vinner Sverige matchen väntar EM i Frankrike 2013. Det har inte hänt sedan året då Windows 2.0 släpptes, Patrik Sjöberg satte inomhusvärldsrekord i höjdhopp och en säkring i Kaknästornet gick så att hela Sverige blev utan radio och TV i två timmar. 1987, alltså.

– Då var många av dessa tjejer inte ens födda. Det är en stor grej för oss och nu gäller det att slutföra jobbet, säger Lars Johansson.

Stora juniormeriter

Seniorlaget har aldrig gått långt i internationella mästerskap. Däremot har juniorlandslaget nått stora framgångar under 2000-talet. Ett EM-brons för U19-laget 2006 och ett JVM-silver 2007.

Då var stjärnorna tvillingarna Elin och Frida Eldebrink, Frida Aili, Louice Halvarsson, Agnes Nordström, Stefanie Yderström, Danielle Hamilton Carter och Jenny Lidgren.

Dessa namn är också stjärnorna i dag. Den gyllene generationen, födda mellan 1988-1990, som har klättrat hela vägen upp och lyft Sveriges landslag.

Varför har det tagit 25 år?

– Spelarna som var med och vann JVM-silvret har gått igenom hela landslagsprogrammet. De har fått rutin och det tar lång tid. Medelåldern i mästerskap ligger oftast mellan 27-28 år, så vi är fortfarande unga. Det tar många år att lära sig prestera på den här nivån, säger Johansson.

– Jag är inte förvånad över att det har tagit tid men nu tycker jag att vi är färdiga. Nu är vi där.

Är det här början på någonting stort för basketen i Sverige?

– Jag hoppas verkligen det. Det känns så. Kan vi gå till EM är vi i finrummet och då kan vi nå ännu ett snäpp.

Elin Eldebrink har väntat på den här dagen sedan silvret 2007. Hon har styrt Sverige från sin pointguard-position med övertygelse. Under EM-kvalet har hon inte utmärkt sig överdrivet i poängprotokollet – men i försvarsspelet visar hon världsklass.

– Sedan 2007 har vi haft som mål att spela ett mästerskap. Vi har kämpat för att ta oss hit. Nu har vi fått erfarenheten. Nu har några spelare varit ute i Europa och spelat. Nu är det vår tur, säger Elin.

”Det är på tiden”

Tvillingsystern Frida Eldebrink leder EM-kvalets poängliga. Det är kring henne som Sveriges spel kretsar.

– Vår generation fick större möjligheter att spela turneringar mot bättre nationer. Vi fick känna på att vi kunde spela mot toppspelare och att vi var på samma nivå. Jag var inte ens född senast Sverige spelade EM, så det är på tiden att vi kommer dit, säger Frida.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Basket