Vinter-OS

”Northug: Vallan är inte problemet”

Av: 

Patrik Brenning

SPORTBLADET

Källor i Norge: Kritisk till norska teamet

Norges vallachef anar att Sverige fått ”fantomprodukter” som inte Norge har tillgång till.

Men källor inom det norska landslaget uppger för VG att stjärnan Petter Northug anar att det inte är vallan som är problemet.

28-åringen ska istället peka på slipningen.

Petter Northug valde under herrarnas stafett, som ende norske åkare, att åka på fabriksslipade skidor. Samtidigt som lagkamraterna beskrev hur deras skidor ”kändes som lim” mot snön så hade Northug bra glid. Nu påstår VG att stjärnan själv tror sig ha lösningen på skidproblemet.

”Får stå för honom”

Enligt VG uppger ”centrala källor” för dem att Northug är skeptisk till den norska skidslipningen, snarare än vallan.

– Om han sagt det till någon annan så får det stå för honom, säger norske vallachefen Knut Nystad till VG.

Northug ska för tre dagar sedan, under skidtester, ha upptäckt att hans färdigslipade skidor från tillverkaren fungerade bättre än de som det norska teamet slipat. Enligt VG:s källor är misstanken nu att beläggningen på skidorna har bränts bort under slipningen, något som ofta ska vara fallet när glidet försvinner efter ett par kilometers åkning i varmt väder.

”Bättre i testerna”

Knut Nystad tillbakavisar det med hänvisning till att de egenslipade skidorna visat sig bättre än de fabriksslipade i teamets egna tester.

– Det paret Petter gick på är ett bra skidpar. P 11-2 är en bra slipning men när vi slipar om med vår slipning så ser vi att de skidorna blir bättre, säger Nystad.

VG: Hur ser du på att Petter Northug lyckades bättre med fabriksslipning?

– Jag har inte några åsikter om det. Vi får fabriksslipade hela tiden. Alla nya skidor är fabriksslipade och testas mot de bästa skidorna vi har, säger Nystad.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Vinter-OS