Från pokerstjärna – till troende muslim

Av: David Tanentsapf, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:

William Thorson berättar om nya livet utan spel och alkohol: ”Vissa blir arga”

Nytt liv Simon "Dybban" Lindell (tv) intervjuar William Thorson om hans oväntade helomvändning i tv-programmet "Dybban flyttar in"
Foto: Svenska Spel
Nytt liv Simon "Dybban" Lindell (tv) intervjuar William Thorson om hans oväntade helomvändning i tv-programmet "Dybban flyttar in"

Han var svensk pokers stora playboy, lika känd för sitt vilda festande som de höga spelen och miljonvinsterna.

I dag har William Thorson, 31, gjort en helomvändning och slutat spela överhuvudtaget, dricker ingen alkohol och är troende muslim.

– Vissa blir arga och kan inte förstå, säger han.

I mitten på 2012 försvann William Thorson.

Inte spårlöst, han hade fortfarande kontakt med familj och vänner, men han försvann utan tvekan från pokerscenen och från allmänheten.

Det vi visste var att svenske stjärnan, som har dokumenterade turneringsvinster på nästan 22 miljoner kronor enligt statistiksajten The Hendon Mob, var på resande fot och såg sig om i världen.

Ryktena började snabbt florera om vad som hänt med den svenske pokerstjärnan, men ingen har kunnat presentera några riktiga bevis på var han hade tagit vägen.

Fram till nu. 

"Kände att jag måste bort"

Sportbladet Pokers bloggare Simon "Dybban" Lindell har fått en exklusiv intervju med William Thorson i sitt webb tv-program "Dybban flyttar in".

Och det visar sig att några av ryktena som florerat stämmer.

När "Dybban" träffar en 25 kilo lättare William Thorson hemma i Varberg berättar 30-åringen att han lagt ner både spel och alkohol och dessutom blivit troende muslim.

För dem som känner William Thorson som en spelgalen festprisse som sällan gjort några offentliga framträdanden utan en drink i näven är avslöjandet smått chockartat.

– Jag kände att jag måste bort, att jag måste ur det här hamsterhjulet och få lite distans. För att sluta dricka måste jag se utifrån med öppna ögon hur de som dricker faktiskt beter sig. Och samma sak med de som spelar. Hur beter man sig och varför spelar man egentligen? Jag tänker på Viktor Blom, inget ont om honom, men vad är meningen med att vinna 50 miljoner om man ändå inte blir nöjd? Varför spelar man om pengar när man ändå inte blir lycklig när man vinner, säger William Thorson.

"Folk har fel uppfattning om Islam"

En stor del i William Thorsons förvandling är religionen. Han berättar i programmet att han alltid funderat på döden och att han tror att människan är skapad. Men under sina resor har han alltså tagit steget och blivit muslim fullt ut. Han ber fem gånger om dagen och försöker leva sitt liv efter Guds ord i Koranen.

– Jag har alltid tänkt att vi är skapade, att människan är för perfekt för att allt ska vara en slump. Min bild av Islam innan och efter jag faktiskt fördjupade mig i religionen är som skilda världar. Och folk har fel uppfattning om Islam. Många tror att det är väldigt strängt och hårt. Men det är inte så mycket hårda regler. Du ska göra så gott du kan, syssla med välgörenhet och helst be fem gånger om dagen.

William Thorson säger att han fått en del negativa reaktioner på sitt nya liv, och sin religion.

– Vissa blir arga och kan inte förstå hur man kan tänka såhär. Jag säger läs på! Gör research i stället för att ha fördomar. Med fördomar kommer man ingenstans och utvecklas inte som människa. Det kommer att kväva dig till slut, säger han.

Se hela "Dybban flyttar in" hos William Thorson här

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN