David Fjäll utsatt för rasistattack

SPORTBLADET

”Ett gäng gubbar skrek negerjävel”

SVT-profilen David Fjäll, 39, utsattes för en rasistattack när han bevakade Karjala cup i Åbo i fjol.

Därför nobbade han årets turnering.

– När det händer en sådan här sak tar det jävligt hårt, säger han till Resumé.

Foto: David Fjäll med kollegan Glenn Strömberg.

David Fjäll började för SVT Sport 2007 och har bevakat en mängd landskamper för kanalen.

Men årets Karjala cup i Finland tackade han nej till. Han ljög och sa att han var uppbokad med annat. Men anledningen är det som inträffade vid förra årets turnering, när han skulle intervjua förbundskaptenen Pär Mårts.

– Bakom mig sitter ett gäng gubbar. När de börjar kasta saker på mig och skrika "negerjävel ut ur vårt land" och "du ska dö" och vakterna inte gör någonting, då känner man att det är en jobbig situation, säger Fjäll i en lång intervju med branschtidningen Resumé.

Fick hatmejl

Pär Mårts uppmärksammade situationen och föreslog att genomföra intervjun vid en annan plats.

Men trakasserierna mot David Fjäll slutade inte.

– Varje gång jag måste gå förbi gubbarna blir jag puttad och spottad mot. Inga vakter gör någonting. Det är bara snack om apa, hudfärg och så vidare. När man känner sig så utlämnad i jobbet och ändå är utsänd på ett jobb och inte får någon hjälp då kände jag: nu är det nog. När det sedan kom några hatmejl dagen efter då kände jag att jag ville lägga ner allt.

”Fick ingen förklaring”

David Fjäll, som hyllar Pär Mårts för dennes agerande, säger till Resumé att han tog upp händelsen med SVT-sportens chef Per Yng utan att få gehör. SVT skulle kontakta hockeyförbundet, men så blev inte fallet.

– Jag vet inte vad hockeyförbundet gjorde eller om SVT fått någon återkoppling. Det enda jag vet är att jag inte fick någon förklaring inför årets Karjala Cup. Då ville jag inte jobba.

Resumé: Vad är det som får dig att vilja sluta?

– Det är det offentliga. Jag gör ett jobb och det är helt okej att ifrågasätta mina frågor eller andra saker i min yrkesutövning. När man blir bedömd utifrån sin hudfärg så undrar man om det är värt det. Är det tillräckligt kul för att utstå det här hatet? Jag är den enda sportjournalisten i etermedia med afrikanskt ursprung. Självklart sticker jag ut. Frågan är hur länge man orkar sticka ut.

”Borde ha känt av David bättre”

Per Yng erkänner att hockeyförbundet aldrig kontaktades, men att säkerhetsfrågan ska upp på ett möte med förbundet den 2 januari.

– Om David känner att han inte fick rätt uppbackning var vi inte bra nog. Men man måste komma ihåg att David angav att han var bokad på annat och inte kunde åka av det skälet. Vi borde ha känt av David bättre, säger Yng till Resumé.