Protesten gav eko över hela världen

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Alla skriver om Green Tregaro – även i Ryssland

Det var en liten protest – men den gav stort eko.

Emma Green Tregaros modiga ställningstagande uppmärksammas av media världen över.

– Om jag kan visa det på ett så enkelt som att måla naglarna i regnbågens färger känns det som en väldigt liten sak för att förhoppningsvis sprida lite glädje, säger 28-åringen.

Emma Green Tregaro är en av få aktiva under friidrotts-VM i Moskva som aktivt tagit ställning mot Rysslands omdiskuterade antigay-lagar. Med naglarna målade i regnbågens färger tog sig svenskan på torsdagen till höjdhoppsfinalen.

Nyhetsbyråerna uppmärksammar

Protesten må ha varit liten rent fysiskt – men dess effekt blev desto större. Svenskan har uppmärksammats och hyllats stort, Sportbladets text har i skrivande stund delats av över 18 000 personer på Facebook och på torsdagen uppmärksammas Green Tregaros initiativ världen över.

Två av världens största nyhetsbyråer, Reuters och AP, har båda skrivit om svenskans gest vilket gjort att läsare till såväl amerikanska Washington Post, kanadensiska CBC, Taiwan News och The New Zealand Herald fått läsa om 28-åringens protest. Men det slutar inte där.

I Norden skriver i stort samtliga större tidningar om Green Tregaros protest och i Puerto Rico tar Metro upp nyheten. I Tyskland skriver bland annat Express om den och i Italien Sportevai.

Även det ryska folket får läsa som svenskans initiativ. Så här skriver en av landets största nyhetsbyråer, Ria, efter höjdhoppskvalet:

Omskriven även i Ryssland

”Svenskan Emma Green Tregaro, som också tog sig vidare till final, hade sina naglar målade i regnbågens färger till stöd för Rysslands homosexuella – en subtil protest riktad mot landets kontroversiella lagar som förbjuder främjande av homosexualitet till minderåriga”.

En text som förmodligen inte ens kan gå president Vladimir Putin obemärkt förbi.

– Nu är det tävlingen som gäller för mig, jag hade kanske inte räknat med att det skulle bli en så stor grej av det. Men det betyder att det är en viktig fråga som engagerar många. Att en så liten grej kan väcka så mycket känslor säger nåt, sa Green Tregaro till Sportbladet efter kvalet.

De nya lagarna mot ”homosexuell propaganda” gör det straffbart att sprida information om homo- och bisexualitet till minderåriga i Ryssland och innebär att åskådare som visar en ”otraditionell relation” omkring minderåriga, eller har symboler som regnbågsflaggor, kan fängslas i 15 dagar eller portas från OS och fotbolls-VM.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN