Sverige föll mot Serbien – tappade sjumålsledning

SPORTBLADET

Sverige gick från en sjumålsledning till en sjumålsförlust i EM-kvalet borta mot Serbien.

Efter att ha dominerat den första halvleken tappade man tråden helt i den andra och förlorade med 23–30.

– I andra halvlek var vi inte alls där, varken framåt eller bakåt, säger Sabina Jacobsen till TT.

De svenska handsbollsdamerna såg ut att gå mot en stabil seger i EM-kvalets gruppfinal mot Serbien. De blågula damerna ledde stabilt med 15–9 efter den första halvleken och spelade under stora delar ut hemmalaget med ett effektivt kontringsspel.

Bland huvudrollsinnehavarna fanns en Isabella Gulldén, som i brist på eget målskytte, öppnade ytor för sina lagkamrater och Johanna Bundsen som spikade igen i målet.

– Jag tycker vi gjorde en bra första halvlek, det såg ut som att de inte hade så mycket att komma med, säger Sabina Jacobsen till TT.

Elva mål på elva minuter

Men efter vilan var det ombytta roller. Serbiskorna kom ut och hade ett helt annat tempo i sitt anfallsspel och det dröjde inte länge innan det svenska försprånget var borta.

På elva minuter gjorde hemmalaget elva mål och vad som såg ut att bli en stabil blågul seger slutade i stället med förlust.

– Vi fick inte in bollarna, jag vet inte hur vi inte gjorde mål. Vi gjorde ett mål den sista kvarten. Deras målvakt tog mycket, men vi brände för mycket så klart. Det blev lite stressigt, Jacobsen.

I och med segern går nu Serbien upp i gruppledning på maximala sex poäng, två poäng före Sverige.

”Tar den uppgiften”

Men redan i helgen har de svenska damerna chans till revansch när lagen möts i Skövde. Skulle Sverige vinna där krävs det med stor sannolikhet bara en seger i de sista två matcherna mot Makedonien och Färöarna för att kvalificera sig till höstens EM-turnering i Frankrike.

För att kunna vinna gruppen krävs det en målfest på lördag.

– Nu måste vi egentligen vinna med åtta mål mot Serbien på hemmaplan (för att ha bättre målskillnad i inbördes möten). Men vi kommer ta den uppgiften, säger Bukarestproffset Jacobsen.

Foto: Aleksandar Djorovic/TT / TT NYHETSBYRÅN
ARTIKELN HANDLAR OM