Förbundet: ”Bojkott för inte ärendet framåt”

”Fått garantier från ryska arrangören om säkerhetsfrågan”

Publicerad 2018-03-06

Sebastian Samuelsson bojkottar ryska världscupavslutningen och känner sig besviken på att skidskytteförbundet inte tagit samma beslut.

Ordförande Olle Dahlin berättar att det aldrig var aktuellt.

– Vi anser inte att en bojkott är det som för det här ärendet mest framåt, säger han.

– Jag är av en annan åsikt än Sebastian, men jag gillar unga personer med ideal, säger förbundskapten Wolfgang Pichler.

Sebastian Samuelsson, 20, väljer att bojkotta världscupavslutningen i Ryssland på grund av att han är osäker kring sin egen säkerhet och säkerheten kring dopningstesterna.

Skidskytten berättar att han är besviken på förbundet som inte valt samma linje även om han förstår att jakten på världscuppoäng, startplatser och ekonomi spelar in.

– Jag tycker det hade varit enklare för svenska förbundet att säga att ”vi åker inte dit”. Det har varit på tal men det har varit klart och tydligt att vi ska skicka ett lag, säger Samuelsson.

Olle Dahlin, som är ordförande i svenska skidskytteförbundet och även med i styrelsen i internationella förbundet, IBU, säger att det aldrig var aktuellt med bojkott.

Pichler.

”Fått garantier från arrangören”

– Vi anser inte att en bojkott är det som för det här ärendet mest framåt. Vi verkar genom de kanaler som finns, som styrelsen jag själv är med i och det finns även en kommitté som åkarna kan vända sig till.

Har Sebastian tagit upp det här med förbundet?

– Nej.

Ni har en aktiv som är orolig för säkerheten kring dopningstesterna. Finns det fog för det?

– Rusada kommer inte vara inblandad överhuvudtaget i dopningskontrollerna. Proverna kommer att tas ut från Ryssland till ett ackrediterad laboratorium.

Hur ser du på att Sebastian även är osäker kring sin egen säkerhet då?

– Vi på IBU har lyft den frågan och fått garantier från den ryska arrangören om att det kommer att vara extra fokus på säkerhetsfrågan. Jag har annars ingen direkt information om Sebastians åsikter.

”Gillar personer som tänker själva”

Wolfgang Pichler har diskuterat frågan med Sebastian Samuelsson och säger att han är av en annan åsikt än OS-hjälten.

– Jag är av en annan åsikt, men min tanke är att om han tycker det här är bra för sporten så ska han göra det. Vi lever i en demokrati så alla får göra vad de vill, säger han.

Tycker du att tävlingarna borde arrangeras i Ryssland från första början?

– Jag tycker inte det är något problem att tävlingarna hålls där. Känner du till alla turerna här så har du en annan åsikt, men det är kul med unga som slåss för sina ideal. Jag gillar personer som tänker själva, de blir bra människor, säger Pichler.

I truppen har Sebastian stöttning av OS-hjälten Hanna Öberg.

– Jag tycker det är en väldigt knepig situation som vi är i, men jag stöttar Sebastian helt i hans beslut. Jag har dock inte tävlat så mycket under säsongen och vill därför ta varje tillfälle i akt att tävla, säger hon och fortsätter:

– Skickar förbundet ett lag till Ryssland så kommer jag att åka.

Följ ämnen i artikeln