Frida Hansdotter tog VM-medalj

avMalin Wahlberg

ST. MORITZ. Hon kraschade på träning, skadade tummen och har känt av pressen. 
Men Frida Hansdotter tog tredje raka VM-medaljen och har nu fler i slalom än både Anja Pärsson och Pernilla Wiberg. 
– Oj! Det var ju stort. Det känns fantastiskt skönt att klara av det, säger hon. 

Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hon har inte haft den bästa uppladdningen. Under förlägret i italienska Watles kraschade hon på träning och skadade tummen. 
Med ett specialtillverkad skydd räddades 31-åringens VM. Men Hansdotter, som tog brons 2013 och silver 2015, har känt av pressen. 
Efter nya bronset kunde hon äntligen andas ut. 
 – Det var lite lättnad för jag känner att det har varit mycket med krasch på pre-camp och åka med skydd på en tumme, även fast jag har försökt tänka bort det. Och all press, att det är jag som ska ta medalj, men det är inte bara att göra. Då känns det fantastiskt skönt att klara av det, säger Hansdotter som inte kunde hålla tillbaka tårarna efter medaljen.

”Fick kämpa ganska mycket”

Hansdotter låg femma efter det första åket, men gjorde ett bättre åk i andra och knep bronspengen. 
– Jag var ganska besviken efter första att jag la bort det lite. Jag kan känna det nu också. Jag är inte nöjd med min åkning. Jag är nöjd med min medalj, men tycker inte alls att jag presterar den åkning jag kan. Underlaget var väldigt isigt, aggressivt och väldigt svårt. 
Vad betyder den här medaljen för dig? 
– Den här betyder nog ganska mycket. Förra året vann jag cupen, det var mycket runt det. Sedan skulle jag ladda om för den här säsongen som började väldigt struligt. Jag fick kämpa ganska mycket så den betyder väldigt mycket.

Hansdotter har även känt pressen av det höga målet på sex medaljer. Innan svenskans brons hade Sverige bara en.

– När det här höga medaljmålet kom ut kände jag att de räknar med att man ska ta en medalj. Men det är fantastiskt många duktiga tjejer, det är inte bara att ta en medalj. Det var kul och tufft att gå ut med det målet, sedan kanske det inte var realistiskt, men man måste ju drömma också. 

Ska fira med familjen

Efter tredje raka passerar Hansdotter både Anja Pärson och Pernilla Wiberg som den första kvinna att ta tre VM-medaljer i slalom.
– Är det ingen som har gjort det tidigare? Nähä. Oj! Det var ju stort. Det känns fantastiskt. Jag älskar att stå på start och samma nu i andra åket när man står på start och man hör hur det jublas. Det är ren glädje att få stå här. 
Hur ska du fira?
– Jag ska fira med min familj och mina lagkamrater i kväll. Jag träffade dem lite snabbt, men de kommer till prisceremonin sedan. Det brukar vara med när det är VM och lite andra tävlingar. Det är kul att ha dem på plats, utan dem skulle man inte stå här i dag. 
Mikaela Shiffrin vann guldet före hemmaåkaren Wendy Holdener. 

”Beundrar henne”

Herrtränaren Lars Melin imponeras.

– Hon levererar när det gäller som mest. Jag beundrar henne för det, hon har erfarenheten och en jäkla vilja, säger han.

Hansdotter får vänta på första guldet. Mikaela Shiffrin tog sitt tredje raka i VM-slalom i överlägsen stil.

Amerikanskan var 1,64 före tvåan Wendy Holdener.

ARTIKELN HANDLAR OM