Grip: "Märkligt om det skulle ändrats plötsligt"

SPORTBLADET

LAHTIS. Stora ryska stjärnor missar VM.

Förbundskapten Rikard Grip tycker att beslutet är rätt – i väntan på att utredningen är klar.

– Det hade varit märkligt om det skulle förändras plötsligt, säger han.

Foto: Lasse Allard / Sportbladet

På torsdag drar VM igång på allvar med sprinten.

In i det sista har det Ryska skidförbundet hållit tummarna för att lagets sex avstängda åkare, Aleksander Legkov, Maxim Vylegsjanin, Aleksej Petuchov, Jevgenij Belov, Julija Ivanova och Jevgenia Sjapovalova – som alla misstänks ha dopat sig under OS i Sotji 2014 – ska få klartecken för att starta.

Fem av åkarna, men Alexander Legkov i spetsen, har överklagat beslutet till Cas (Idrottens internationella skiljedomstol) men fick avslag under tisdagen. Avstängningen kvarstår under utredningen av Internationella olympiska kommittén.

Sveriges förbundskapten Rikard Grip tycker att beslutet är rätt.

– Det jag menar är att om man från första början har gjort en bedömning av McLaren-rapporten om att de tills vidare ska vara avstängda så måste det finnas något som man utreder, något som inte har gått rätt till. Det vore märkligt om det skulle förändras plötsligt, säger Rikard Grip till Sportbladet.

Viktigt med tydliga besked

Han är övertygad om att det finns en grund för att man stänger av de ryska åkarna och tycker att utredningen ska ha sin gång.

– Det hade givit märkliga signaler om man stänger av någon annars, då vore det i så fall på felaktiga grunder. Har de fattat ett sådant beslut bör det vara genomarbetet och förankrat och ska inte ändras. Det handlar om trovärdighet.

Kunde man speedat upp processen?

– Det är en annan sak. Att förfarandet hade kunnat gått till på annat sätt. Men vi har väldig lite information om det här så jag vet inte mer.

Hur påverkar det VM?
– Det viktigaste är att vi får klara tydliga besked. Sen är jag inte rätt person att bedöma vad som är rätt eller fel.

Påverkar beskedet de svenska åkarna?
– Nej, det gör det inte. Absolut inte.  Det rör inte de sportsliga prestationerna, men det blir en diskussion om det.

Hur påverkas det ryska laget sportsligt?
– Det är klart att det är kvalificerade åkare som inte kommer till VM. Individer som varit med och slagits högt upp i listorna. Det påverkar den ryska truppen på herrsidan, helst om man ser till en stafett. Flera av de här åkarna hade varit givna. De blir försvagade av att de här inte kan åka.

Rikard Grip och de svenska ledarna har sällan kontakt med de ryska ledarna och åkarna. Men förbundskaptenen kan förstå Alexander Legkovs känslor, den ryska stjärnan är förtvivlad efter beskedet.

– Jag kan förstå frustrationen, men någonstans måste vi förlita oss på det system som finns runt det här, säger Grip.
Tror du att de ryska åkarna är skyldiga?
– Ingen aning. Jag tänker inte ens spekulera i det. 

ARTIKELN HANDLAR OM