Skidhjälten i olycka – tränar i dag på att gå

Av: Martin Tolén

Publicerad:
Urban LIndgren, tv, var med och tog VM-silver i Lahtis 2001 tillsammans med Per Elofsson, Magnus Ingesson och Mathias Fredriksson.
Foto: ARNE FORSELL / © Bildbyrån
Urban LIndgren, tv, var med och tog VM-silver i Lahtis 2001 tillsammans med Per Elofsson, Magnus Ingesson och Mathias Fredriksson.

År 2001 körde Urban Lindgren förstasträckan på VM-stafetten som slutade i silver.

I dag försöker han lära sig att gå igen – efter skoterolycka för tio månader sedan.

– Jag var helt borta i två månader, säger Lindgren till GP.

Foto: Arkivbild / TT
Urban Lindgren.

Urban Lindgren, 43, var en av de svenska skidhjältarna från VM i Lahtis för 16 år sedan.

Då körde han förstasträckan på VM-stafetten som slutade i en tredjeplats då, men blev en silverpeng efter att det finska laget diskats på grund av den stora dopningsskandalen.

– Jag fick silvermedaljen hemskickad i ett kuvert. Så det var ju lite snopet kanske, men det var ju bra att de som fuskade åkte fast, säger han till Göteborgs-Posten.

Nära att mista livet

Men i dag är situationen annorlunda.

För tio månader sedan var Urban Lindgren med om en skoterolycka som höll på att kosta honom livet.

Han var medvetslös i drygt tre veckor och när han vaknade upp var han förlamad i hela kroppen i en och en halv månad.

– Jag var ganska nere ett tag. Den första tiden försökte jag förstå vad som hade hänt, jag var ju helt borta i två månader. Så det tog ett tag innan jag kunde ställa om mig mentalt, innan jag kunde knyta näven i fickan och tänka ”här ska jag inte ligga”. Men ända sedan jag kom till den dagen och det beslutet har det gått framåt och det är jag glad för, att jag inte bara la mig ner och tänkte att ”så här illa är det, och så här blir det”, säger Lindgren.

”Får andra perspektiv”

Olyckan förändrade Lindgrens liv. I dag tränar han på att lära sig gå igen genom att gå i trappor, åka skidor, simma och träna på gym. Årets tävlingar i Lahtis följer han på plats.

– Men det viktigaste i livet är inte att åka en mil på 22 minuter som man gjorde förut. Nu kanske man får vara nöjd att man kan komma ut och röra på sig. Och även om det inte ser så smidigt ut nu förtiden – vad spelar det för roll? Man får lite andra perspektiv,

I de individuella loppen under VM i Lahtis 2001 kom Urban Lindgren på 14:e plats på tremilen och 25:e plats på 15 kilometer.

Publicerad:

LÄS VIDARE