Johaugs besked: ”Överklagar inte”

Skidstjärnan får miljonstöd – trots avstängningen

Foto: Heiko Junge / TT / NTB Scanpix

avMartin Tolén

SPORTBLADET

Therese Johaug tänker inte överklaga sin 13 månader långa dopningsavstängning.

Och trots avstängningen väljer samtliga sponsorer – förutom skidjätten Fischer – att stanna hos norskan.

– Den här säsongen är körd ändå, säger managern Jörn Ernst.

I förra veckan kom straffet mot Therese Johaug, 28.

Den norska skidstjärnan fick 13 månaders avstängning, en månad mindre än Antidopning Norge föreslog, för dopning.

– Jag är glad att Domsutvalget medger att det inte fanns någon prestationshöjande avsikt eller effekt vid användningen av krämen, sa Johaug om domen.

Sedan dess har skidjätten Fischer brutit sitt mångmiljonavtal med norskan – som kan tvingas att betala för sina skidor själv framöver.

Hon har även plockats bort från norska längdlandslagets vallatrailer som kommer att täcka över norskans ansikte med blått folie.

– Therese kommer dessvärre inte att synas på trailern under VM i Lahtis. Det är en tråkig men nödvändig konsekvens, sa marknadschefen Espen Bjervig i går.

Överklagar inte – får miljonstöd

Och efter att ha övervägt att överklaga avstängningen på 13 månader har norskan nu bestämt sig: Hon tänker inte överklaga och accepterar därmed sitt straff, enligt Dagbladet.

– Efter en helhetsbedömning har vi kommit fram till att det är bäst att lägga det här bakom oss och blicka framåt. Avgörande har varit att se vad man kan uppnå med ett överklagande. Den här säsongen är körd ändå, då är det bättre att lägga det här bakom oss och koncentrera på nästa säsong, säger managern Jörn Ernst.

Och med det kommer flera glädjebesked.

Enligt norska Aftenposten har flera storsponsorer – däribland Isklar, Asko, NØK och Jordbærpikene – nu gett klartecken till att fortsatt sponsra Therese Johaug.

– Det har inte varit någon diskussion överhuvudtaget att avsluta detta. Vi stöttar henne till 100 procent. Vi sparkar inte på en människa som redan ligger ned, säger Asko-chefen Torbjörn Johannson till tidningen.

”Väldigt viktigt stöd”

Företagen hade inskrivna klausuler om att bryta kontraktet om norskan fälldes för dopning, men har nu – trots domen – bestämt sig för att fortsatt stötta den dopningsdömda skidstjärnan med ekonomiska medel.

Därmed kan Johaug räkna med intäkter på flera miljoner fram till det att hon är fri att tävla igen 18 november 2017.

– Vi har upplevt en väldigt varm och god stöttning från allihopa. Det är väldigt viktigt för Therese att ha det här stödet, säger hennes manager Jörn Ernst.

Noterbart är att internationella skidförbundet (Fis), internationella olympiska kommittén (IOK) och den internationella antidopningsorganisationen Wada fortfarande kan överklaga Johaugs dom.