Läget fortfarande allvarligt för Holmlund

avMalin Wahlberg

1 av 2 | Foto: Marcus Ericsson

INNICHEN. Anna Holmlunds tillstånd är fortfarande allvarligt efter kraschen under ett träningsåk i Italien.

Läkarna har nu minskat på narkosdjupet – men skicrosstjärnan kommer fortsatt att hållas nedsövd.

– Läget när det gäller Anna är i princip oförändrat. När det gäller läget för familj och närmaste anhöriga är det väldigt svårt, säger landslagsläkaren Jakob Swanberg.

Det var under måndagens träning här i italienska Innichen som Anna Holmlund kraschade svårt. Skicrosstjärnan slog i huvudet och fördes akut till sjukhus där hon opererades för sina skador.

Hon har hållits nedsövd sedan kraschen och vårdats i respirator. Sent under tisdagskvällen kom det tunga beskedet att tillståndet var värre än befarat.

– Under dagen har en tredje datortomografi av hjärnan utförts och resultatet är tyvärr nedslående. Skador man inte kunnat se under tidigare undersökningar visar sig nu och de är dessvärre utbredda, sa landslagets läkare Jakob Swanberg och fortsatte:

– Det är en allvarlig situtation och allmänt sett när man ser den här typen av skador finns det stor risk att man får bestående men.

Minskat narkosdjupet

På onsdagseftermiddagen kom en uppdatering av läget. Läkarna har minskat på narkosdjupet utan att Holmlund i nuläget har ”reagerat ogynnsamt på det”.

– Läget när det gäller Anna är i princip oförändrat. När det gäller läget för familj och närmaste anhöriga är det väldigt svårt förstås. Det är det som är det tuffa nu för dem att hantera den här situationen med en allvarlig skada och en stor ovisshet. Det är ingen bra kombination, säger Swanberg.

Övervakas intensivt

Läkarna kommer nu att fortsätta att minska narkosdjupet succesivt.

– Det gör man nu ytterst försiktigt och man övervakar hennes reaktioner noggrannt. Hittills har hon inte reagerat negativt på det, men det är ändå svårt utifrån det här lilla steget att dra några slutsatser för hur det kommer att gå i fortsättningen.

Har hon visat någon reaktion efter att man minskat på narkosen?
– Jag kan inte kommentera det just nu.

Vad händer du den närmsta tiden?
– Det som händer nu är ingenting dramatiskt som vi förväntar oss. Hon kommer att vara under viss nedsövning fortsatt och intensiv övervakning också såklart. Några dramatiska förändringar tror jag inte kommer att ske, men det är väldigt svårt att sia om utvecklingen i de här situationerna.

Holmlund, som har omfattande blödningar och svullnad i hjärnan, kommer att ligga kvar på sjukhuset i Bolzano den närmst tiden.
– I nuläget finns det inga planer för att flytta henne den närmaste tiden. I det här läget är det lite riskabelt men det kan förändras. Det finns ingen sådan tidsmässig aspekt att kunna ge när hon kan flyttas till Sverige, säger Swanberg.

ARTIKELN HANDLAR OM