Då kommer Johaugs provsvar: ”En cirkus”

Förhandlar om Johaug inför öppna dörrar

Foto: Roald, Berit / TT NYHETSBYRÅN
SPORTBLADET

Om lite mer än en månad väntas Therese Johaug få sin dopningsdom.

Och efter det stora intresset kommer förhandlingarna att hållas inför öppna dörrar.

– Det är viktigt att förhandlingarna är offentliga eftersom detta har fått så mycket uppmärksamhet, säger advokaten Christian B. Hjort.

I mitten av oktober åkte Therese Johaug, 28, fast i ett dopningstest.

Sedan dess har den norska skidstjärnan varit avstängd i väntan på sin slutgiltiga dom som väntas komma i februari.

Men några ytterligare detaljer har inte framkommit. Påtalsnämnden har valt att inte offentliggöra Johaugs värden från provsvaren för att undvika spekulationer i media.

”Viktigt att det är offentligt”

Men snart blir provsvaren offentliga.

Under förhandlingarna, som pågår mellan den 25 och 27 januari, kommer Therese Johaug själv att medverka och ha möjlighet att prata om historien igen.

Och norskan har valt att hålla förhandlingarna inför öppna dörrar.

– Vi menar att det är viktigt att förhandlingarna är offentliga eftersom detta har fått så mycket uppmärksamhet. Ingen tjänar på att det spekuleras kring fakta eller omständigheterna kring förhandlingarna, säger Johaugs advokat Christian B. Hjort till VG.

Därför kommer ett tiotal journalister att finnas på plats i salen under förhandlingarna och övriga följa densamma på tv från en närliggande sal.

– Det blir en cirkus. Intresset är massivt och det kommer komma media från både Sverige och Finland, säger norska sportjournalistförbundets ordförande Reidar Sollie.

Vill stänga av Johaug 14 månader

Anti-dopning Norge har föreslagit att stänga av Johaug i 14 månader.

Och under de tre förhandlingsdagarna kommer de båda sidorna att få berätta sin version, vittnen att höras och bevis att läggas fram innan en dom kommer några veckor senare.

– Förhandlingarna i Domsutvalget kommer att bli en belastning för Therese. Men hon är förberedd och vi tror att det ska gå bra, säger managern Jörn Ernst.