Dramat – slåss om en slutspelsplats

Björk: Ska Rodgers kunna rädda sin säsong?

SPORTBLADET

I sista omgången ska det avgöras. Vinna eller försvinna. Ska Aaron Rodgers och Green Bay Packers rädda sin säsong, eller kommer motståndaren Detroit Lions erövra en av två kvarvarande slutspelsplatser i NFC?

Samtidigt ska Oakland Raiders försöka hämta sig från chocken när quarterbacken Derek Carr bröt benet. Hans ersättare Matt McGloin är däremot van vid att vara en underdog.

Foto: TT
Viasats NFL-expert CJ Björk tror att Detroit Lions tar sig till slutspel – även om de förlorar mot Packers.

Derek Carr hade förvandlat Raiders från en slagpåse till en het Super Bowl-kandidat, och hann att passa för 3 937 yards innan han så olycklig bröt vadbenet förra helgen. Hans ersättare Matt McGloin har i jämförelse kastat 29 yards den här säsongen...

Oddsen på Raiders som Super Bowl-segrare har sedan dess skjutit i höjden, från tolv gånger pengarna till 28 hos ett spelbolag. Men McGloin är en fajter som har besegrat oddsen förr.

McGloin blev den förste spelaren som tog sig in i Penn States lag utan ett stipendium. Han lämnade collegelaget med ett flertal skolrekord i bagaget. Trots det blev han tvungen att ta bakvägen även till NFL när han lämnades odraftad. Efter ett misslyckat provspel med Washington Redskins skrev han ett free agent-kontrakt med Raiders 2013. Där lyckades han att slå ut en Tyler Wilson om en plats i 53 manna-truppen, och senare samma rookie-år erövra startpositionen. De senaste åren har hans speltid begränsats, inte minst efter Carrs stora genombrott.

Men nu är det upp till 27-åringen från West Scranton att försöka bärga divisionstiteln i AFC West med en seger mot Denver Broncos. En seger skulle även innebära att Raiders får stå över första slutspelsomgången, och istället få mer nyttig träningstid med sin reserv-QB.

Jag tror Oakland går i land med uppgiften, mycket tack vare sitt starka defence och att head coach Jack Del Rio kommer att utforma en enkel och effektiv gameplan anpassad för McGloin.

▪▪▪

I NFC North är insatserna ännu högre. Vinnaren i sista omgångens möte mellan Detroit Lions och Green Bay Packers tar hem divisionstiteln. Förloraren riskerar att missa slutspelet helt och hållet. För om Washington Redskins samtidigt besegrar New York Giants så är det de som kniper den sista slutspelsbiljetten.

Detroit har hemmaplan och är en av de stora positiva överraskningarna i år. Men Green Bay är ett av de formstarkaste lagen i ligan just nu med fem segrar i följd. Quarterbacken Aaron Rodgers har återupprättat sin lina till wide receivern Jordy Nelson, samtidigt som försvaret har begränsat tre av sina fem senaste motståndare till 15 gjorda poäng eller mindre.

Inget lag går säkert för Packers nu, och jag tror de lyfter divisionstiteln. Emellertid tror jag Lions ändå klarar sig till slutspel, då tack vare att Giants slår Redskins.

På förhand har även Tampa Bay Buccaneers en matematisk möjlighet att ta sig till slutspel från NFC. Men då pratar vi om en 0,016 procents chans enligt högre matematiska beräkningar…

▪▪▪

Det har blivit dags att summera 2016 lite grann. Här följer några beslut som utmärkt sig antingen positivt eller negativt:

Att Houston Texans betalade multum för Brock Osweiler måste ju vara ett av de sämsta besluten under året då de betalar honom i snitt 18 miljoner dollar per år. Osweiler är nu endast reserv-QB bakom Tom Savage som i sammanhanget tjänar ganska nätta 600 000 dollar/ år.

Men det finns även ett annat Texaslag som har en dyr reserv-QB. Dallas Cowboys ägare Jerry Jones har tågot en del konstiga beslut under året, men att starta Dak Prescott hela säsongen istället för att stressa tillbaka Tony Romo är ett av hans absolut bästa. För vem kunde tänka sig att Prescott, som blev Jerry Jones tröstpris i draften efter att John Elway knyckt Paxton Lynch, skulle bli den nyckel till framgång som han faktiskt är? Prescott som för övrigt ligger på en årslön på 450 000 dollar.

Några andra snygga värvningar inkluderar OG Kelechi Osemele från Ravens till Raiders som blivit en av hörnstenarna i AFC:s bästa Offensive-line. Patriots gjorde helt rätt i att övertala O-line coachen Dante Scarnecchia att komma ur sin pension och börja coacha igen, vilket verkligen har lyft New Englands offensiva linjemän. Även Falcons gjorde gott i att värva centern Alex Mack från Browns. Mack har lyft Atlantas linje till helt nya höjder under 2016 och är en av anledningarna till varför Falcons har spelat så bra offensiv fotboll.

▪▪▪

Sedan har vi ju även sett ett par präktiga floppbeslut, som att Panthers lät ligans kanske bästa CB Josh Norman gå genom att inte ”signa” honom igen.

Rams beslut att behålla Jeff Fisher som coach under flytten till LA, för att sedan ge honom kicken var inte heller lysande. Detta medförde att årets högst draftade spelare Jared Goff, tvingas att lära sig en ny spelbok under en ny head coach säsongen 2017.

NY Jets velade länge i sitt val av QB men skrev till slut på med Ryan Fitzpatrick för 12 miljoner dollar, vilket betalade sig i ännu en förlorad säsong…

Gott slut!

FAKTA

CJ Björks 3 MVP-kandidater 2016

1. Matt Ryan, QB, Atlanta Falcons

Ryan har länge varit en bra QB, men i år har han tagit klivet upp till elitnivå. Med ett snitt på 9,26 yards/lyckad passning leder han ligan i denna kolumn. Men det han lyckats med i år som han inte gjort någon gång tidigare är att han inte en enda match har kastat mer än en interception, vilket vi ofta kunde bevittna under tidigare säsonger.

2. Tom Brady, QB, New England Patriots

Brady förtjänar att vara med i MVP diskussionen varje år.

Han har hittills passat fram till 25 TD’s och endast två interceptions. Detta med endast 12 matcher spelade. En legend som alltid är en fröjd att se på när han spelar. Ska han få en till Super Bowl-ring i år?

3. Ezekiel Elliot, RB, Dallas Cowboys

Rookien som har mer än 350 fler sprungna yards än någon annan running back i ligan, självklart med stor hjälp från hans eminenta O-line som banat vägen för honom. Om han inte får priset som årets MVP så får han årets Rookie.

Grundseriens 3 största utropstecken

1. Oakland Raiders

Har haft en kanonsäsong. Head coach Jack Del Rio har verkligen vänt laget från att vara riktigt dåliga för två säsonger sedan till att nu vara ett lag med ljus framtid, och framför allt brutit en slutspelstorka som varat sedan 2002!

2. Dallas Cowboys

Från att vara det lag som alltid hamnade på 8–8 och nätt och jämt klarade av att ta sig till slutspel, så är de nu NFC’s dominant. Det kommer bli otroligt spännande att se vad de kan göra i ett stundande slutspel.

3. Miami Dolphins

2008 var säsongen då Dolphins hade ett winning record senast, då 11–5 i slutet av säsongen, och nu chans att tangera denna vinstsvit.

Head coach Adam Gase gör en riktigt bra första säsong, dock nu utan sin QB Tannehill sedan vecka 14. Tannehill har en chans att komma tillbaka i slutspelet om hans knä läker som det ska.

Grundseriens 3 största floppar

1. Arizona Cardinals

Ett lag som inför säsongen såg ut att vara riktigt heta, och som jag tippade som Super Bowl-favorit, föll platt och levererade inte alls. Jag vill inte skriva mer om Cardinals, så besviken är jag.

2. Carolina Panthers

Förra säsongen var det Panthers alla pratade om, och med all rätt. De spelade spektakulär anfallsfotboll med Cam Newton i spetsen, och var favorit till att vinna Super Bowl 50. Dock förlorade de mot Broncos, och 2016 har verkligen inte varit deras år. Sist i NFC South med ett record på 6–9, är en riktigt stor besvikelse.

3. San Francisco 49ers

På jumboplats i NFC West. När Chip Kelly kom till stan så tänkte många fans att nu kommer det hända grejer. Men grejerna uteblev och floppen var ett faktum. Nu återstår det att se om dem behåller Kelly, eller väljer att gå vidare med ännu en ny head coach. Jim Harbaugh, KOM TILLBAKA!

Sändningstider – söndag:

18.30, TV3 Sport HD, Viaplay: Tampa Bay Buccaneers–Carolina Panthers

18.55, Viaplay: Miami Dolphins–New England Patriots

22.25, TV3 Sport HD, Viaplay: Washington Redskins–New York Giants

22.25, Viaplay: Atlanta Falcons–New Orleans Saints

02.20, TV3 Sport HD, Viaplay: Detroit Lions–Green Bay Packers