Dramat – slåss om en slutspelsplats

Björk: Ska Rodgers kunna rädda sin säsong?

SPORTBLADET

I sista omgången ska det avgöras. Vinna eller försvinna. Ska Aaron Rodgers och Green Bay Packers rädda sin säsong, eller kommer motståndaren Detroit Lions erövra en av två kvarvarande slutspelsplatser i NFC?

Samtidigt ska Oakland Raiders försöka hämta sig från chocken när quarterbacken Derek Carr bröt benet. Hans ersättare Matt McGloin är däremot van vid att vara en underdog.

Foto: TT
Viasats NFL-expert CJ Björk tror att Detroit Lions tar sig till slutspel – även om de förlorar mot Packers.

Derek Carr hade förvandlat Raiders från en slagpåse till en het Super Bowl-kandidat, och hann att passa för 3 937 yards innan han så olycklig bröt vadbenet förra helgen. Hans ersättare Matt McGloin har i jämförelse kastat 29 yards den här säsongen...

Oddsen på Raiders som Super Bowl-segrare har sedan dess skjutit i höjden, från tolv gånger pengarna till 28 hos ett spelbolag. Men McGloin är en fajter som har besegrat oddsen förr.

McGloin blev den förste spelaren som tog sig in i Penn States lag utan ett stipendium. Han lämnade collegelaget med ett flertal skolrekord i bagaget. Trots det blev han tvungen att ta bakvägen även till NFL när han lämnades odraftad. Efter ett misslyckat provspel med Washington Redskins skrev han ett free agent-kontrakt med Raiders 2013. Där lyckades han att slå ut en Tyler Wilson om en plats i 53 manna-truppen, och senare samma rookie-år erövra startpositionen. De senaste åren har hans speltid begränsats, inte minst efter Carrs stora genombrott.

Men nu är det upp till 27-åringen från West Scranton att försöka bärga divisionstiteln i AFC West med en seger mot Denver Broncos. En seger skulle även innebära att Raiders får stå över första slutspelsomgången, och istället få mer nyttig träningstid med sin reserv-QB.

Jag tror Oakland går i land med uppgiften, mycket tack vare sitt starka defence och att head coach Jack Del Rio kommer att utforma en enkel och effektiv gameplan anpassad för McGloin.

▪▪▪

I NFC North är insatserna ännu högre. Vinnaren i sista omgångens möte mellan Detroit Lions och Green Bay Packers tar hem divisionstiteln. Förloraren riskerar att missa slutspelet helt och hållet. För om Washington Redskins samtidigt besegrar New York Giants så är det de som kniper den sista slutspelsbiljetten.

Detroit har hemmaplan och är en av de stora positiva överraskningarna i år. Men Green Bay är ett av de formstarkaste lagen i ligan just nu med fem segrar i följd. Quarterbacken Aaron Rodgers har återupprättat sin lina till wide receivern Jordy Nelson, samtidigt som försvaret har begränsat tre av sina fem senaste motståndare till 15 gjorda poäng eller mindre.

Inget lag går säkert för Packers nu, och jag tror de lyfter divisionstiteln. Emellertid tror jag Lions ändå klarar sig till slutspel, då tack vare att Giants slår Redskins.

På förhand har även Tampa Bay Buccaneers en matematisk möjlighet att ta sig till slutspel från NFC. Men då pratar vi om en 0,016 procents chans enligt högre matematiska beräkningar…

▪▪▪

Det har blivit dags att summera 2016 lite grann. Här följer några beslut som utmärkt sig antingen positivt eller negativt:

Att Houston Texans betalade multum för Brock Osweiler måste ju vara ett av de sämsta besluten under året då de betalar honom i snitt 18 miljoner dollar per år. Osweiler är nu endast reserv-QB bakom Tom Savage som i sammanhanget tjänar ganska nätta 600 000 dollar/ år.

Men det finns även ett annat Texaslag som har en dyr reserv-QB. Dallas Cowboys ägare Jerry Jones har tågot en del konstiga beslut under året, men att starta Dak Prescott hela säsongen istället för att stressa tillbaka Tony Romo är ett av hans absolut bästa. För vem kunde tänka sig att Prescott, som blev Jerry Jones tröstpris i draften efter att John Elway knyckt Paxton Lynch, skulle bli den nyckel till framgång som han faktiskt är? Prescott som för övrigt ligger på en årslön på 450 000 dollar.

Några andra snygga värvningar inkluderar OG Kelechi Osemele från Ravens till Raiders som blivit en av hörnstenarna i AFC:s bästa Offensive-line. Patriots gjorde helt rätt i att övertala O-line coachen Dante Scarnecchia att komma ur sin pension och börja coacha igen, vilket verkligen har lyft New Englands offensiva linjemän. Även Falcons gjorde gott i att värva centern Alex Mack från Browns. Mack har lyft Atlantas linje till helt nya höjder under 2016 och är en av anledningarna till varför Falcons har spelat så bra offensiv fotboll.

▪▪▪

Sedan har vi ju även sett ett par präktiga floppbeslut, som att Panthers lät ligans kanske bästa CB Josh Norman gå genom att inte ”signa” honom igen.

Rams beslut att behålla Jeff Fisher som coach under flytten till LA, för att sedan ge honom kicken var inte heller lysande. Detta medförde att årets högst draftade spelare Jared Goff, tvingas att lära sig en ny spelbok under en ny head coach säsongen 2017.

NY Jets velade länge i sitt val av QB men skrev till slut på med Ryan Fitzpatrick för 12 miljoner dollar, vilket betalade sig i ännu en förlorad säsong…

Gott slut!

ARTIKELN HANDLAR OM

NFL

Super Bowl