Edsbyn vann på traditionsrika dagen

Foto: AFTONBLADET/2840
SPORTBLADET

Annandagsderbyt blev ingen besvikelse för Edsbyns supportrar när deras lag slog Bollnäs med 3–2 i det klassiska derbyt.

– Nu kommer alla Edsbybor att gå med ett leende på läpparna där hemma, det är vad den här dagen betyder, säger Edsbyns tränare Thomas Liw.

Foto: AFTONBLADET/2840

Derbyna mellan de båda hälsingelagen är stora på flera sätt, kanske främst publikmässigt. Av de tio annandagsmatcherna med mest publik någonsin är sex av matcherna mellan just Edsbyn och Bollnäs.

Annandagen 2000 på Sävstaås hade hela 8151 åskådare och är den match med näst högst åskådarantal någonsin.

Till årets derby kom 4312 åskådare som fick se Edsbyn slå Bollnäs i en jämn match där det fanns mycket känslor.

Konstmål

Bollnäs såg ut att vara vassare än Edsbyn i början av matchen, men ju längre det gick desto mer var det Edsbyn som tog över. Det stod 1–1 mellan lagen fram tills drygt 20 minuter – när kvällens vackraste mål kom.

Och det stod kaptenen Jonas Edling för.

– Jag fick inspelet i luften och tänkte att det var bara att prova att dra till. Så fick jag en kanonträff som gick rakt upp i krysset. Då visste jag inte riktigt vad jag skulle säga, man skulle ju inte träffa så många av tio, säger han.

Matchen slutade sedan 3–2 till Edsbyn.

Vad betyder den här vinsten?

– Vi förlorade mot Bollnäs sist så att ta revansch och att göra det på annandagen som är en helt annan nivå är grymt skönt. Det är speciellt med mycket folk och mer anspänning än vanligt så det är fantastiska matcher att spela. När man vinner då går det inte att vara annat än nöjd.

”Påverkar hela Edsbyn”

Vad är så speciellt med annandagsbandy?

– Det är ju väldigt mycket historia i de här mötena. Förr började man spela på annandagen och länge var man själv om att spela då. Så annandagen är starkt förknippad med bandy. Sedan är det också juletider och folk återvänder hem från till exempel Stockholm eller Göteborg, där man jobbar, och då går man på band, säger Liw.

Och att vinna på den dagen?

– Det är fantastiskt. Hela laget får ett lyft i moralen av det. Och det påverkar hela Edsbyn när vi vinner. Nu kommer alla Edsbybor att gå med ett leende på läpparna där hemma, det är vad den här dagen betyder.

ARTIKELN HANDLAR OM