Norska OS-stjärnorna om 10-årsdagen av Utøya

Berörs av dådet – två dagar före OS-premiären

Sander Sagosen rörd under dagens presskonferens.
Sander Sagosen rörd under dagens presskonferens.

TOKYO. Två dagar till OS-premiären.

Då går de tankarna hos norska guldhoppen i handboll till offren för Utøya-massakern.

– Det är en av de svartaste dagarna i mitt liv, säger superstjärnan Sander Sagosen.

I dag den 22 juli är det exakt tio år sedan det fruktansvärda terrordådet i Norge då Anders Behring Breivik först sprängde en bilbomb i centrala Oslo, där åtta personer dog, och sedan sköt ihjäl 69 människor i en massaker på ön Utøya.

Det är ett nationellt trauma som präglar också den norska OS-truppen.

När det norska herrlaget i handboll, som är en av favoriterna till guldet, mötte pressen i OS-byn fick man därför frågor på årsdagen av dådet även om det bara återstår två dagar till premiären mot Brasilien.

”Fälldes många tårar”

– Jag minns det som att det hade varit i går. Det träffade mig rakt i ansiktet då för tio år sedan då jag var på ett träningsläger med Rhein-Neckar Löwen. Det fälldes många tårar den dagen, säger lagkaptenen Bjarte Myrhol som blev berörd av ämnet.

– Jag kan inte göra något annat än att skicka mina tankar till de som drabbades och som påverkades. Det är en av de svartaste dagarna i norsk historia.

”Satt en vecka framför datorn”

Storstjärnan Sander Sagosen, av många betraktad som världens bästa spelare, var 15 år gammal och på semester i Spanien den 22 juli 2011 när Breivik sköt ihjäl ett stort antal ungdomar som var jämngamla med Sagosen.

– Jag satt en vecka framför datorn för att få med mig vad som hade hänt. Det är en av de svartaste dagarna i mitt liv och i norsk historia. Vi tänker på de som gått igenom en mycket tuff tid, säger han.

Utøya ett trauma för Norge.
Utøya ett trauma för Norge.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt inför sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.