Har menssamtal med klubbens unga flickor – och pojkar

Så vill simklubben bryta tabu

I Spårvägens simförening är tampongautomaten en konkret åtgärd för att avdramatisera frågan kring menstruation och för att stötta klubbens simmare praktiskt.

En annan är ”menssamtal” som äldre simmare håller med föreningens yngre utövare – flickor och pojkar.

Den röda automaten med tamponger i flickornas omklädningsrum i anläggningar där Spårvägen simförening driver sin verksamhet är en konkret åtgärd.

Lösningen är enkel, men symbolisk.

– Gratis mensskydd har vi haft så länge jag kan minnas. Det har inte varit konstigt. Men vi har också ambition om att det ska vara kvinnliga och manliga tränare i alla grupper, inte för att vi måste utan för att vi tror att det är viktigt, säger sportchefen Jonatan Wik och fortsätter:

– Det vi har ringat in är att oavsett hur framsynta och duktiga vi manliga ledare tycker att vi är så är det inte givet att man går fram till en 25-årig kille och ber om en tampong. Då hittade vi den här lösningen, det är som en automat. Den är placerad inne på tjejernas omklädningsrum. Simhallsmiljö i tajt baddräkt genom puberteten är en otroligt utsatt situation så det här är en del av att avdramatisera det.

”Vem ska de fråga?”

Två av klubbens simmare – Michelle Coleman och Robin Hanson – åker till Tokyo för att delta på OS. Många av klubbens simmare når trots ambitioner och talang inte så långt och sportchefen ser att verksamheten har ett samhällsansvar.

– Om vi som idrott inte kan erbjuda någonting annat kan vi inte med gott samvete ta emot våra kommunala stöd, säger Wik.

Och som ett led i att bryta tabu kring menstruation genomför några av klubbens äldre, etablerade simmare samtal med de yngre medlemmarna.

– Vi har av tradition haft, kalla det tjejsnack eller menssnack, där äldre simmare kommer in och pratar med de yngre tjejerna som är på väg in i puberteten. På ett praktiskt sätt. Vid något tillfälle har killarna också haft menssnack med de äldre simmarna. Så de får ställa sina frågor, för vem utbildar dem annars?

– Vem ska de fråga? Blir det tabu eller inte? Varför ska vi gömma det. Det är så lätt att gå fel och skapa tabun, säger sportchefen.

Under pandemin har samtalet inte gått att genomföra som tidigare.

Men under hösten kommer klubbens unga simmare, både flickor och pojkar, ha samtalen igen.

– Det är inplanerat, säger Jonatan Wik.

Före det ska Michelle Coleman kasta sig ut i OS-bassängen.

En del i uppladdningen? Att träna styrketräning i menscykelns mest gynnsamma fas för ändamålet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN