Kostsamma misstag i mörkret: ”Såg sin egen skugga och blev rädd”

TOKYO. Det svenska landslaget i dressyr blandade och gav när två ekipage gjorde OS-debut under dagen.

Antonia Ramels häst blev rädd för sin egen skugga som strålkastarna kastade i kvällsmörkret och ryckte till.

Men Ramel kastade ingen skugga på hästen efteråt.

– I piaffen fick han syn på sin egen skugga och blev rädd för den. De är djur och de gör sin egen lilla sak ibland, säger 36-åringen.

Det svenska dressyrlaget startade OS med det tunga beskedeet att Patrik Kittels häst snubblat på träning och inte kunde starta i mästerskapet. Reserven Antonia Ramel fick göra sig redo istället och var en av de två ekipagen som startade för Sverige under premiärdagen.

Först ut var dock OS-debutanterna Therese Nilshagen och hästen Dante Weltino. Ekipaget var under OS i Rio med om exakt samma dråpslag som Kittel. Men nu fem år senare fick duon sin revansch när de presterade riktigt fint och stabilt, procenten landade på 75,140.

– Planen var stabilt utan misstag. Nästa gång ska jag lägga mer kraft i passage och piaff. Jag ska inte vara rädd för att göra ett misstag och släppa på handbromsen, säger 38-åringen som kom två i sin grupp och därmed är klar för den individuella finalen på onsdag.

– Det är såklart väldigt roligt. Vi är här först och främst för lagtävlingen, den tycker jag är det viktigaste när man åker på ett mästerkap. Men det är väldigt väldigt kul att jag vet att jag ska rida en OS-final och vi har mer att ge:

– Säg att jag hade femmans växel i nu, då ska jag lägga i komma upp i sexan sjuan under OS, säger en strålande glad Nilshagen.

”Ett väldigt dyrt misstag”

När det var dags för dagens andra svenska, Antonia Ramel, att göra entré 90 minuter efter Nilshagen så hade både kvällsmörkret och mörka regnmolnen dragit in över Tokyo och starka strålkastare lyste upp manegen istället för den gassande solen. Det var något som hästen Brother de Jeu inte uppskattade alls då skuggorna förstärks och blir både större och mörkare.

– Vi vänder upp och han börjar piaffen väldigt fint och sen ser han sin egen skugga och hoppar iväg, det blir ett väldigt dyrt misstag. Och sen blir han väldigt rädd ner mot diagonalen, det är dyra procent och kostar mycket. Speciellt när man räknar ettorna två gånger, säger en besviken Antonia Ramel.

– Han gjord fantastiskt fina saker också ikväll så jag är ändå nöjd med honom och han har inte gått särskilt många gånger under lampor och tävlat i det. Det är djur och de gör sin egen lilla sak ibland. Vi får hoppas på att han har spökat av sig och tycker att det är okej att gå in nästa gång.

Om det blir en nästa gångt och en lagfinal på tisdag för Ramel på OS-arenan avgörs av hennes yngre syster, Juliette Ramel, som är den tredje och sista svenskan i dressyrlaget. Juliette Ramel och hästen Buriel gör sitt kval under söndagen och har inte råd med några större misstag om Sverige ska kvala sig vidare till finalen på tisdag.

– Jag är absolut orolig för att misstagen kan kostat oss mycket men nu får vi hoppas att Juliette gör bra ifrån sig, säger Antonia Ramel.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.