Sverige föll mot Egypten i OS-handbollen

Sveriges herrlandslag i handboll fick inte till skyttet.

Då föll man tungt mot Egypten.

– Bolljäveln måste in. Vi måste se varandra i spegeln och sätta lägena, säger Jim Gottfridsson.

När Sverige hade sitt succé-VM i Egypten tidigare under året slog man egypterna på deras egna hemmaplan.

Efter Sveriges revansch mot Portugal tidigare under veckan, fick nu Egypten en liknande.

Sverige inledde passivt, och hamnade tidigt i underläge. Inledningsvis träffade de svenska skyttarna ramverket oftare än nätet.

– Vi sätter oss själva i skiten när vi missar så mycket, säger Max Darj.

Detta i kombination med ett par tidiga utvisningar gjorde att egypterna kunde gå upp i en femmålsledning halvvägs in i första.

”Den här kan vi inte vara nöjda med”

Sverige mäktade endast med att göra nio mål i den första halvleken, och när halvtidsvisslan ljöd var Egypten fyra bollar upp (13–9).

Den andra halvleken inleddes inte mycket mer lovande, men 18–12 blev 18–15 på kort tid. Sverige var med i matchen. Mycket tack vare Lucas Pellas fina kantspel, efter att ha inlett turneringen med sämre träffsäkerhet.

– Man vet vad man själv kan, men man känner myket press. Det är OS, och då vill man verkligen prestera. Jag vet inte om det är så för alla, men så är det för mig, säger Pellas.

Men vad hjälpte väl det när egypterna drog ifrån på nytt? I slutet var Sverige aldrig riktigt nära, och slutresultatet skrevs till 22–27.

Kan få möta Norge

– Den här kan vi inte vara nöjd med, säger Andreas Palicka.

– Det känns bittert nu med ett nederlag. Vi hittar inte in alls. De drar ned oss i deras tempo och följer sin gameplan. Deras målvakt gör sitt livs match. Det hör till tyvärr, och vi har mycket att lära oss från detta. Det är en match vi kan vinna om vi spelar våra kort rätt, säger han vidare.

Förlusten är de svenska herrarnas första i sommarens OS, efter att ha inlett turneringen med tre raka segrar. Damerna är fortsatt obesegrat.

Resultatet innebär att Sverige halkar ned till en tredjeplats i tabellen, och om denna placering håller i sig får man möta tvåan i den andra gruppen i kvartsfinalen.

Just nu ser det ut att bli Spanien eller Norge.

– Jag har hela tiden vetat och sett att det blir ett tufft motstånd. Det handlar om att vinna, och vi får se vilka vi får möta. Det är små marginaler, och det blir tufft oavsett, säger förbundskapten Glenn Solberg.

Härnäst väntar gruppettan Danmark. Den matchen spelas på söndag klockan 14:30, svensk tid.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.