Sverige tvåa i stafetten – efter att Tyskland diskats

Tyskland skickade iväg fel åkare på sista sträckan.
Tyskland skickade iväg fel åkare på sista sträckan.

Damstafetten bjöd på ett diskningsdrama.

Sverige flyttades upp från en tredjeplats till en andraplats efter att Tyskland diskats. Man hade anmält fel åkare till den sista sträckan.

– Det blev ett oväntat avslut, minst sagt, säger Ebba Andersson.

Emma Ribom, Ebba Andersson, Moa Ilar och Jonna Sundling blev i tvåa dagens stafett över 4x7,5 kilometer efter ett sent diskningsdrama.

Men vi tar det från början.

Sundlings jakt

Efter Emma Riboms pigga start lämnade hon över stafettpinnen till Ebba Andersson. Gårdagens distansvinnare stod sen för en fin sträcka och kunde lämna över ledningen till Moa Ilar – men då kom det svenska tappet.

Norge och Tyskland ryckte ifrån och Ilar orkade inte hänga med. Jonna Sundling gick ut på den sista sträckan som trea – 32 sekunder efter täten.

– Det var tufft alltså. Shit, jag tyckte att jag öppnade lugnt och kontrollerat men när de körde så gick det fort. Man vet att varje sekund är viktig i en stafett, jag gav verkligen allt i dag, säger Moa Ilar i Viaplay.

Moa Ilar.
Moa Ilar.

Sundling hämtade in nästan 20 sekunder, men stafetten slutade med en kamp mot USA om tredjeplatsen.

Där var Jonna Sundling starkast och pallplatsen var ett faktum. Norge vann och Tyskland slutade tvåa – men så blev det inte.

Diskades

Tyskland diskades efter målgången då man missade att anmäla en ändring på fjärdesträckan. I stället för Coletta Rydzek, som var tänkt att åka men som blev sjuk, var det Sofie Krehl som syntes i spåren. Ett misstag som Tyskland straffades för och ett beslut som flyttade upp Sverige till en andraplats.

– Ja det är tråkigt när det ska bli såhär men jag vet inte. Det är väl lite hårt men reglerna är så, säger Ebba Andersson om Tysklands öde.

– Det blev ett oväntat avslut, minst sagt. Vi fick ta ett kliv upp på pallen och det oavsett om Tyskland hade undvikit diskvalificeringen, fortsätter hon.

I det tyska lägret var det dystert.

– Fantastiskt lopp av det tyska laget men vi gjorde ett misstag. En tjej var sjuk imorse på den fjärde sträckan och enligt reglerna ska man ändra namn på den, och det är helt okej men det missades. Regler är regler, det var dålig kommunikation. Tjejerna är förkrossade, säger Tysklands svenske landslagstränare Per Nilsson i sändning.

Kom inte i mål

Det svenska andralaget med Maja Dahlqvist, Moa Lundgren och Johanna Hagström korsade aldrig mållinjen. Anledningen? Jo att Linn Svahn hoppat av stafetten vilket gjorde att det inte fanns någon att växla till på fjärdesträckan.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.