SVT-profilens svar efter stjärnornas nobb

LES ROUSSES. Skidstjärnorna nobbar SM.

SVT-profilen Jacob Hård, som kommenterar mästerskapet, hade önskat ett starkare startfält.

– Det är en otroligt olycklig krock, men tävlingarna blir inte ointressanta för det, säger han.

Sportbladet når Jacob Hård när han tillsammans med radarpartnern Anders Blomquist är på väg till Skövde för SM-veckan.

SVT sänder tävlingarna från Billingens sluttning, men det blir inte en lika färgsprakande fest som vanligt.

Flera av de stora stjärnorna, VM-åkarna, väljer att nobba SM. De är själva kluvna inför beslutet. Samma sak gäller för den uppskattade kommentatorn Jacob Hård.

PLUS: Lista: Sveriges största skidtalanger födda 2005–2006

– Jag tycker att det ska bli kul, men klart att det hade varit roligare om alla varit där, konstaterar han och fortsätter:

– Det har krockat med U23 tidigare, men att det även krockar med världscupen är jäkligt synd. När de planerade in detta fanns det ingen världscupstävling i Toblach, det är den som har ställt till det.

Hur ser du på åkarnas val?

– Att göra det som är bäst för dem inför VM måste vara deras självklara prioritet. Det är inget konstigt val, även om jag tror att de själva tycker att det är tråkigt.

Jacob Hård om åkarnas val att nobba SM.
Jacob Hård om åkarnas val att nobba SM.

Ulf Nilsson, SVT:s projektledare för SM-veckan, är inne på samma spår.

– Det är inget att hymla om att det är väldigt olyckligt så som det blivit med skidorna och SM. Vi jobbade i höstas på att försöka hitta en lösning med SM och då blev det att man lade det tidigare det och då sa förbundet (Svenskas skidförbundet, red anm) att de aktiva skulle ha möjlighet att vara med. Sen är det upp till de aktiva själva att bedöma hur de bäst laddar för VM och man får väl ha förståelse för att VM är en viktigare tävling för dom.

– Det internationella skidförbundets tävlingsprogram gör det nästan omöjligt, de vill att de aktiva ska tävla varje helg. Hade vi bara fått klarhet om den här krocken i våras hade det gått att lösa på ett bättre sätt, säger han och påpekar:

– Jag lider med Skövde som arrangör som slitit för att få till tävlingarna.

Men även om stjärnfallet är stort finns det VM-åkare på plats. Calle Halfvarsson startar, liksom VM-aktuella Oskar Svensson och Jens Burman.

– Det är några riktigt intressanta namn som kommer dit, som Calle Halfvarsson. Det går inget långlopp nästa helg så några av de åkarna kommer dit, som Max Novak, och det kan bli riktigt kul, säger Hård.

SM i längd inleds på tisdag med sprint och sänds i SVT.

Linn Svahn, Maja Dahlqvist och Jonna Sundling är några av de svenska stjärnorna som står över SM.
Linn Svahn, Maja Dahlqvist och Jonna Sundling är några av de svenska stjärnorna som står över SM.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.