Landslagschefen om poängmissen med Svahns: ”Olyckliga omständigheter”

Uppdaterad 2022-12-12 | Publicerad 2022-12-11

Landslagsledningen agerar för att rädda Linn Svahns Fis-punkter.

Anders Byström påpekar att varken Svenska skidförbundet eller Linn Svahn kände till regeln som krävdes för att behålla poängen.

– Är det en miss som är gjord av förbundet, vilket jag inte vet om det är, måste vi göra allt vi kan för att hon ska få tillbaka poängen, säger landslagschefen.

Förra hösten hörde Linn Svahn av sig till Svenska skidförbundet för att höra vad som krävdes för att frysa sina Fis-poäng. Poängen frystes med hjälp av förbundets administration.

Linn Svahns skadestatus löpte dock ut i höstas och landslagschefen Anders Byström hävdar att ingen kände till tidsaspekten.

PLUS: Här är svenska kärleksparen på skidor

– Jag är inte involverad i den administrationen men som jag fattat det har det blivit en ändring och gäller bara 365 dagar från det att man ansökt. Sen måste man förnya ansökan om man inte tävlat före det. Det har varken Linn själv eller förbundet förstått eller vetat om, säger Anders Byström.

Inför Linn Svahns comeback i Idre fick den svenska landslagsledningen reda på problemet - skidåkarens alla Fis-poäng var borta vilket innebär sämre förutsättningar inför starterna i kommande tävlingar.

Landslagets ledning har skickat in en officiell förfrågan till Fis om att ge Linn Svahn poängen tillbaka, men fått avslag.

– Vi kommer att göra en formell förfrågan till exekutiva längdkommittén nu. Vi ska göra vad vi kan för att hon ska få tillbaka sina Fis-poäng.

”Det ingen som känt till det...”

Linn Svahn pekar på att det är Svenska skidförbundets ansvar att det blivit fel?

– Om det är ett dokument som ska skickas in måste den aktiva vara med och skriva på. Men jag vet inte exakt hur det går till.

Hon hävdar att hon skickat alla blanketter?

– Det skickades in förra hösten. Att det ska förlängas är det ingen som känt till. Jag tycker inte att man ska lägga ansvar på någon, det är allas ansvar. Det är svårt att hitta en syndabock, det är nog mer olyckliga omständigheter.

Du tycker att Linn Svahn har haft ett eget ansvar inför sin comeback?

– Det är svårt för henne också att ha koll. Samtidigt kan inte förbundet sitta och ha påminnelser om alla aktivas Fis-poäng. Jag vet inte exakt om det är förbundet som skulle ha koll, så kanske det är. Det är svårt att peka ut ett ansvar. Men förhoppningsvis blir det ingen stor grej, jag hoppas att det inte ska förstöra för mycket.

Hade Linn Svahn inte tävlat i Idre hade hon inte varit möjligt att ta ut till världscupen i Davos nästa helg. Det är hon nu.

– Det är kul att hon är tillbaka. Är det så att hon vill åka världscupen är det klart att hon är högaktuell för det, säger Byström.

Linn Svahn har under sommaren valt att satsa i egen regi och stått utanför landslagets träningsgrupp.

Köp allt för att heja på Sverige i Sportbladet Shop här!