Läkaren: Därför missade jag varningen

Av: Kristoffer Bergström, Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

OSLO/STOCKHOLM. Hur kunde en av Norges främsta idrottsläkare missa en röd varningsskylt och texten ”doping”?

Nu ger Fredrik Bendiksen sin förklaring.

– Jag var ganska stressad, säger han

Foto: TT

Av allt som är oklart i Therese Johaugs fall så toppar inget frågan om hur läkaren kunde ignorera varningen på salvans förpackning. Mysteriet är centralt i det pågående ärendet eftersom Johaug vill hävda att hon gjort allt i sin makt för att undvika otillåtna ämnen och därmed korta sin avstängning.

Sjukdom knuten till familjen

I oktober blev det positiva dopningsprovet känt. Då avgick Fredrik Bendiksen från sin tjänst som landslagsläkare. Historien fick ännu ett kapitel för ett par veckor sedan då norska VG kom över uppgifter om 62-åringens vittnesmål till Antidoping Norge, som har utrett frågan.

Enligt VG uppgav Bendiksen tre skäl till sin oaktsamhet:

1. Personliga problem knutet till sjukdom i familjen.

2. En annan skidåkare, Hans Christer Holund, slog axeln ur led och behövde läkarens uppmärksamhet.

3. Femte september, en dag efter att Johaug påbörjat behandlingen, skulle läkaren hålla i ett uppmärksammat föredrag för pressen med anledning av landslagets bruk av astmamedicin.

Ville träffa Johaug tidigare

I dag förhördes Fredrik Bendiksen i Oslo. För första gången sedan presskonferensen i oktober gav han sin version av vad som hände när han gjorde sitt yrkeslivs största misstag.

Läkaren säger att han hade velat åka ner till utövarnas läger i Italien i slutet av augusti. Men han blir kvar i Norge och får 28 augusti ett samtal från Johaug.

– Hon är utom sig, gråter och är förtvivlad. Hon har varit ute på långtur och fått solsting och känner sig i dålig form. Hon säger att hon överväger att åka hem.

När Bendiksen möter upp de norska åkarna på lägret vill han behandla Johaug med salvan Terracortril, men har inte den i medicinväskan.

Tredje september går han i landslagskläder till ett apotek och förklarar på engelska att han vill ha ett antibakteriellt medel. Apotekaren, som bara pratar italienska, tar fram Keratoplastica och Trofodermin. Han synar förpackningen, ser ordet ”clostebolacetat”, men köper ändå preparatet och ger det till Therese.

”Det finns ingen ursäkt”

– Jag har lagt ofantligt mycket tid på att försöka förstå varför det inte gick in. Jag försöker fortfarande förstå det. Jag inser i dag att jag gjorde en felvärdering. Jag är nog så fokuserad på att jag ska ha en kräm med antibakteriellt innehåll att jag beslutar mig för tidigt, säger han och lägger till:

– Det här har plågat mig i fyra månader.

Bendiksen påpekar att det var stressigt att också behandla Holunds axelskada, men vill inte skylla ifrån sig. Han synade trots allt förpackningen utan att se något suspekt. Och när Johaug frågade om krämen var okej att använda sa han ja.

– Det är ingen ursäkt för det finns ingen ursäkt för att jag som professionell tar fel.

”Går nästan inte att bära”

Bendiksen berör också sjukdomen i familjen, som inträffade efter att han gett krämen till åkaren.

– Jag måste av privata skäl åka hem fyra dagar tidigare än jag har tänkt. Det är av hälsoskäl i familjen som jag inte vill prata mer om.

Therese Johaug är tårögd när läkaren pratar. De har ögonkontakt emellanåt. Bendiksen ser bedrövad ut när han redogör för händelserna.

– Jag känner att det är jag som har gjort fel. Det gör det dubbelt illa. Det går nästan inte att bära, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE