Honda lägger ner

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Satsningen misslyckad – drar sig ur F1

Foto: Reuters
Jenson Button och Honda drar sig ur F1.

F1 förlorar ett av sina stora team.

Honda lägger ner sin satsning.

2005 investerade Honda 475 miljoner Euro (4,9 miljarder kr) i formel 1 när de köpte upp BAR och den enorma satsningen skulle göra teamet till ett av de stora.

Men framgångarna har uteblivit.

Jenson Button har bara lyckats köra hem en enda seger till teamet och den usla säsongen 2007 följdes upp med en nästan lika dålig säsong 2008.

Inte ens den före detta Ferrarigurun Ross Brawn kunde dämpa fallet och nu tycks F1-satsningen vara över.

”Ett dråpslag”

Enligt uppgifter till Sportbladet och Viasat Motor kommer stallet i dag att meddela att de lägger ner sin satsning.

– Jag tycker att det är ganska överraskande, jag trodde inte att finanskrisen skulle få sådana effekter så snabbt, samtidigt är jag inte förvånad, säger F1-experten Eje Elgh.

– Det är ett dråpslag att ett av de största stallen lämnar F1 och det är bara att använda sunt förnuft, när en lämnat är det säkert lättare för andra i samma situation att ta samma beslut.

Under november minskade Honda sin försäljningen i USA med 32 procent jämfört med samma månad 2007. Det är den största minskningen sedan 1981 och en stor ekonomisk katastrof för biltillverkaren.

Gjorde stor förlust

Koncernchefen Takeo Fukui har meddelat att Honda tvingas minska sin personal och Shuhei Nakamoto, en av de viktigaste personerna inom F1- projektet har flyttats till MC-sporten och VD:n Nick Fry har avbokat den årliga galafesten för stallets samtliga medarbetare och ett flertal journalister.

Honda slutade näst sist i märkes-VM den gångna säsongen och stallet, som har en av F1-världens största budgetar, gjorde en förlust på ungefär 175 miljoner Euro (1,8 miljarder kr) under 2008. Enligt Financial Times ökade de sin omsättning med 23 procent inför årets säsong, men eftersom det inte fanns någon huvudsponsor var det huvudkoncernen som fick betala.

Under gårdagen meddelade flera från varandra oberoende källor att stallet läggs ner före jul och under kvällen kom information från flera stall att de fått in jobbansökningar från Hondas personal.

Honda F1-Racing vägrade i går att svara på några frågor, istället väntas det en bekräftelse från Honda under dagen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport