Inget OS för Veronica Wagner

avJohanna Frändén, Patrik Thornéus

SOK omprövar inte beslut om gymnasten

Foto: Sanna Sjöswärd
missar os Veronica Wagners OS-dröm förblev bara en dröm. SOK vägrade att ändra sitt beslut.

Det blir inget OS för Veronica Wagner.

Det meddelade SOK som samtidigt gör en kovändning och menar att beslutet grundar sig på Wagner sportsliga resultat.

– Vi omprövar inte beslutet, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg.

Det blir inget OS för Veronica Wagner. Trots hård kritik står Svenska olympiska kommittén och dess ordförande Stefan Lindeberg fast vid sitt beslut.

– Vi kommer inte att ompröva det, säger Lindeberg.

Det var den 19 juni som Veronica Wagner, 21, fick beskedet av SOK att hon inte får någon OS-biljett. Motivet bakom beslutet var, enligt SOK:s ordförande Stefan Lindeberg, medicinskt grundat. Han menade att Wagners knäproblem under året hindrade henne från att kunna tävla i OS.

Röntgen gav grönt ljus

De följande dagarna ifrågasattes SOK:s beslut från flera håll. Bland annat visade det sig att sjukgymnasten Pierre Johansson begärt en magnetröntgen som gett Wagner grönt ljus att kunna tävla i OS. När han och kollegan Karsten Kaping, vars utlåtande legat som grund för att stoppa Wagner från att åka, inte kände igen till i SOK:s beskrivningar ställde sig förbundskapten Staffan Söderberg frågande till beslutet:

– Röntgen visade att det inte var några som helst problem med menisken, men det visste vi redan. Jag fattar faktiskt ingenting, sa Söderberg då till Aftonbladet.

Kovändning av SOK

Nu gör SOK en kovändning och hävdar att beslutet att inte skicka Veronica Wagner till OS är baserat på hennes sportsliga prestation och inte medicinskt underlag. SOK anser inte att Wagner tillhör den så kallade topp åtta som har chans på medalj i OS i Peking.

– Styrelsen håller fast vid sitt tidigare beslut. Vi har skapat en otydlighet eftersom vi ifrågasatt hennes fysiska status, men vad det handlar om är att hon egentligen inte har uppfyllt SOK:s kriterier, säger Stefan Lindeberg.

Veronica Wagner är rent sportsligt redan kvalificerad till OS efter att ha gjort fina resultat på SM i gymnastik i början på juni. Det räckte alltså inte för SOK skulle ge henne OS-biljett.