Flinck: Det känns lite som förr

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

TRONDHEIM. Tomas Svensson storspelade i mål. Ola Lindgren styrde ett mästerligt, tajt 6–0-försvar.

Johan Petersson intervjuades på bänken.

Visst kändes det lite som förr därhemma i tv-sofforna?

Men – de här poängen får vi kanske inte ens med oss.

Det har gått sex år sedan de gamle tog sitt sista guld.

Det hjälper inte.

Det här laget kommer alltid att påminnas om det gäng som kallades Bengan Boys. Inte minst så länge några av boysen vägrar ge sig (som tur är).

Det är just dem, resterna från ett av de mest folkkära svenska landslagen vi haft, de flesta av förhandsartiklarna handlat om – Tomas Svensson och Johan Petersson.

För det är fortfarande det ni vill ha.

En nostalgisk vind i vardgasrummen

När Sverige i går gick från 13–10 till 18–11 på åtta minuter förstod jag på sms:en som ramlade in att det drog en nostalgisk vind genom vardagsrummen.

Och visst fanns det som sagt mycket som påminde om förr, det var väl bara Johan Petersson som skulle knorrat in lite fler bollar.

Men vi gör som spelarna och Ingemar Linnéll vill och släpper jämförelserna.

Vi kan till och med snacka om Tomas Svensson utan att behöva titta bakåt. För 39 år gammal håller Svensson nu i 60 minuter. Han tackar själv sin privata fystränare men jag tror också att det handlar om att perfektionisten fått en gnutta distans till handbollen och inte överarbetar allting längre.

Fast det var rätt kul att höra Svensson omedelbart inte komma över att han släppte in ett mål från 22 meter i slutsekunden.

Framför Svensson hade vi äntligen ett betongförsvar igen. Kim Andersson – Marcus Ahlm – Magnus Jernemyr – Martin Boquist var giganter där bak och 19 insläppta mål är ruggigt bra i dagens handboll.

Efteråt ville vi höra spelarna säga ”det här kan räcka hur långt som helst”, ”vi kan gå hela vägen” och ”nu ska vi till semi”.

Men det var en sansad samling vinnare som gick genom den mixade zonen.

– Ärligt talat var Island bleka, sa Jernemyr.

Men det var Sverige också i vissa delar.

En viktig påminelse

Anfallsspelet övertygade inte i perioder, det slarvades i frilägena och det enkla kontringsspelet var nästan obefintligt.

Och Jernemyr, som är en av de mest givande att tala med i det här landslaget, kom också med en viktig påminnelse.

– De här poängen kanske inte betydde någonting.

Nej, när man såg slovakerna skaka om och vara sekunder från att ta poäng på Frankrike så kan det vara så att det är poäng mot Slovakien man måste ha med sig till nästa runda.

För övrigt var det nog Frankrike som påminde mest om Bengan boys i går i Spektrum: en loj stornation som underpresterar i premiären men ändå ser till att få med sig båda poängen i slutsekunderna.

Tomas Svenssons ”hemliga ritual” före matchen är tydligen en snackis hemma. Vi kan avslöja att det inte är något korstecken han gör.

Så spansk har han inte blivit.

– Nej, gesterna är tre viktiga saker jag vill ha med mig: hjärta, huvud och stolpar.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN