Från playboy till stolt pappa

SPORTBLADET

Patrik Sjöbergs nya liv

Playboyen Patrik Sjöberg.

Knarkaren Patrik Sjöberg.

Världsmästaren Patrik Sjöberg.

Kärt barn har många namn. Frågan är dock om alla fortfarande stämmer på en av Sveriges största och mest omtalade idrottsmän genom tiderna?

Året är 2005, en sommarkväll som alla andra i Patrik Sjöbergs hemstad Natal i Brasilien. Sjöberg är på väg hem från ett besök på en av sina favoritrestauranger när en man plötsligt ställer sig i vägen för honom. Situationen blir hotfull.

Mannen kommer tätt inpå, säger att han har en pistol i fickan och budskapet är tydligt: hit med alla värdesaker.

Patrik Sjöberg uppfattar situationen som riktigt obehaglig, men samtidigt är det något som inte stämmer: Varför står rånaren så nära honom? När han efter påtryckningar från rånaren böjer sig aningen framåt för att fiska upp mobilen ur fickan smäller det till i huvudet…

– Han sopade till mig med knytnäven. Jag har fortfarande kvar ärret, säger Patrik och pekar på pannan innan han fortsätter…

– Först kände jag mig lite groggy, men sen slog det över och jag blev tokig. Jag sopade till honom rejält, så att han däckade. Sen kollade jag i hans ficka. Där låg det ingen pistol, bara en mobiltelefon. Jag blev så förbannad att jag stampade sönder telefonen innan jag snabbt rörde mig hemåt. Man ville ju inte att någon skulle få syn på mig. Som utlänning hade jag säkert fått skulden för allt ändå.

Kostymnissar

Tre år senare, sommaren 2008, är det stressigt och stimmigt som sig bör i lobbyn på nybyggda Clarion Sign Hotel i Stockholm strax före lunch.

Den ena kostymnissen efter den andra stirrar rakt framför sig samtidigt som de med portföljen i den ena handen, och sladden till öronsnäckan i den andra, banar väg mot lyxrestaurangen Aquavit för en enklare gödkalvkotlett, örter och fänkålssallad för 355 riksdaler.

I en fåtölj utanför restaurangen hittar vi en man som inte alls passar in i den businessanpassade miljön. Där sitter Patrik Sjöberg och tar det lugnt. Mannen som en gång i tiden fick en hel nation att stanna upp vid varje tv-sänd friidrottstävling. I dag är läget ett annat.

Eller ja, det långa håret i hästsvans och den smala, gängliga kroppen är sig lik. I övrigt har det hänt en hel del.

Det är ganska exakt två år sedan Sjöberg, tillsammans med Sven Nylander och Patrik Lövgren, ställde till med en av de största idrottsskandalerna i Sverige någonsin när de sniffade kokain på en fest i centrala Göteborg.

Men i dag är vardagen något helt annat för Patrik Sjöberg. Det senaste halvåret har han exempelvis lite otippat tillbringat i – skolbänken på Komvux.

Pluggat svenska

– Jag har pluggat svenska A och B, engelska och naturkunskap. Det var de ämnen jag inte hade betyg i från gymnasiet, och för att kunna söka till högskolan i höst krävs det fullständiga betyg, berättar Patrik.

Hur känns det för dig, som firad idrottshjälte, att tvingas tillbaka till skolbänken igen?

– Det är väl inget konstigt med det, och jag känner mig inte tvingad till det. Min förhoppning är att komma in på en linje som heter idrottsvetenskap och sports management. Men jag har sökt flera olika program, bland annat media också. De sa till mig att söka så mycket som möjligt, då gjorde jag det.

Ska du bli föreläsare som många andra före detta idrottsstjärnor?

– Nej, det är inte min grej. Jag har fått massvis med förfrågningar, men alltid tackat nej. Jag vill hellre jobba inom en förening.

Frölunda hockey?

– Ja, det hade varit gött. Men de har redan en bra organisation. Jag får väl börja som saftblandare eller nåt.

Har du någon plan B om det inte blir högskolan?

– Inte direkt. Jag hoppas ju att jag kommer in på någon linje. Sen har jag fortfarande lite projekt kvar i Brasilien. Jag äger en del mark som eventuellt ska säljas och så…

Gillar Brasilien

Initierade Sjöberg-kännare vet att Brasilien ligger honom mycket varmt om hjärtat. Han har bott där i över ett decennium och hans fru sedan tre år tillbaka är brasilianska. De närmaste fem-tio åren tänker han trots detta tillbringa i Sverige. Patriks dotter har precis börjat skolan och bor hos honom varannan vecka.

På tal om bråk – du och Stefan Holm har ju under en längre tid tjafsat om vem som egentligen är Sveriges bäste höjdhoppare genom tiderna. Är ni vänner nu?

– Jag har aldrig velat tjata om det där med honom. Men ibland undrar man ju om han har uppfunnit en egen tidsmaskin som tar hans resultat tillbaka i tiden. Han håller på med sina statistiska beräkningar hit och dit, men jag tycker inte att det är så konstigt – jag har hoppat 2,42 – det har inte han.

Det låter onekligen som att det fortfarande är lite infekterat…

– Jag tycker att Holm är en duktig hoppare. Absolut en av de bästa som har funnits. Det är inte det. Men alla uttalanden han gör. Han lipar i pressen om alla möjliga saker. Det är specialpris till pappa och uteblivna inbjudningar till Idrottsgalan. Det ligger kanske i hans natur. Han känner sig trampad på. Sedan är det ju inte jag som har alla hopp sparade i datorn från min karriär. Jag har bara porr, haha. Frågan är vad som egentligen är mest perverst av de två alternativen?

(LÄS RESTEN AV INTERVJUN I NYA NUMRET AV SPORTMAGASINET. PATRIK SJÖBERG TALAR UT OM KOKAINSKANDALEN I GÖTEBORG, SVARTA PENGAR I IDROTTEN OCH HUR ALKOHOLEN FLÖDAR I LANDSLAGET.)

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott