Välkommen till showen

SPORTBLADET

”Nu väntar nio månader galen underhållning”

1 av 4 | Foto: Manchester United tog hem Premier League i fjol – men i år får Cristiano Ronaldo & co lämna ifrån sig bucklan, tror Sportbladets krönikör Peter Wennman.

MANCHESTER. Uppehåll?

Vad då uppehåll?

Världens största fotbollsshow har haft sommarlov, sägs det, men det känns som om det varit non-stop-action ända sen Manchester United höjde Premier League-bucklan i luften i början av maj.

Och nu ska dom plötsligt börja lira också.

Jag slog en järnåtta i ett vattendrag och samtidigt skrev Deco på för Chelsea.

Jag drack en pilsner och Robbie Keane gick till Liverpool.

Jag tog en pilsner till och David Bentley hamnade i Tottenham.

Jag slog en sjua och Bolton köpte Johan Elmander.

Jag såg golf på Stanley´s sportbar

i Södertälje på min sista semesterdag – och under tiden la Sir Alex ett bud på Berbatov.

Man kan fan inte vända ryggen till en sekund i Premier League-

branschen numera, det händer grejer hela tiden. Det är sensationella övergångar, fantastiska kontraktsskrivningar, rykten och vilda spekulationer...stjärnorna kan ligga på beachen med händerna knäppta bakom nacken, det skapas ändå tillräckligt med feta rubriker för att hålla mångmiljardindustrin levande.

Det känns alltså som om den så kallade semestern blev ovanligt kort i år. Var det inte bara några veckor sen som United och Chelsea stod på exakt samma poäng inför sista ligaomgången?

Och visst var det alldeles nyss som Cristiano Ronaldo satte en underbar frispark i krysset, Fernando Torres rundade en målvakt och Sven-Göran Eriksson kliade sig bekymrat i skallen?

Vi får vår vanliga dos av hjältar

Nu sitter jag på tåget mellan London och Manchester igen (jag får snart en egen stol med namnskylt i mässing) och ser fram mot nio månaders galen fotbollsunderhållning. Ingen av oss vet hur den graviditeten slutar. Vi vet bara att vi får den vanliga dosen av hjältar, dårar, kanonmatcher, skitfotboll, sparkade tränare och utskällda domare.

Transferfönstret är fortfarande öppet och det kommer att ta några veckor innan allting sätter sig, innan vi får hyfsad koll på läget. Fram till dess finns en del att fundera över:

1) Är Arsene Wenger ute och cyklar med sitt unga Arsenal?

Ja, Wenger är anmäld till Tour de France. Men han vill nog hellre ligga på rulle i år och satsa på en spurtstrid, bättre det än att dra hela klungan och krokna som han gjorde förra säsongen. Förlusterna av Hleb och Flamini är smärtsamma, bristen på defensiva mittfältare svår. Jag gillar Theo Walcott, nye Nasri och ä-l-s-k-a-r Fabregas, men det känns som om det saknas en tungviktare i det här paketet. Arsenal kan vara illa ute, men en eller två värvningar i sista stund kan förändra allting.

2) Vad kan Scolari göra i Chelsea?

Han har redan gjort massor. Han har fått alla stjärnor att segla under blått flagg igen efter tränarkaoset i fjol. Att både Drogba och

Lampard stannar är överraskande. Jag trodde Big Phil skulle vara helt fel för Chelsea, en vandrande kulturkrock med språksvårigheter och hett temperament, men han har tagit Stamford Bridge med storm och chockat alla med att tala utmärkt engelska. Spelarna har förtroende för honom. Kan behövas när det blir Stjärnornas Krig om platserna på mitten. Kommer Deco att palla? Och vad händer om Robinho anländer?

3) Hur har Ronaldo-tjafset påverkat United?

En hel del, tror jag. Nu är han ju skadad och kommer inte att spela förrän tidigast i oktober, men hans märkliga turer med Real Madrid (och tveksamma lojalitet) har säkert satt spår hos fans, lagkamrater, Sir Alex och honom själv. Ronaldo kommer aldrig mer att göra en säsong i Premier League som den i fjol.

United i sin helhet blir förstås lidande av det. Gary Neville är tillbaka (jag tycker Wes Brown var lysande på hans plats) och Dimitar Berbatov är aktuell, men när Sir Alex är så sentimental att Ryan Giggs får en säsong till tror jag mästarna detroniseras nu.

4) Kommer Liverpool att lyfta i ligan?

Ja! Många anser att värvningen av Robbie Keane är tveksam, själv tycker jag den är hur cool som helst. Keane är en sån där spelare som alltid ger allt, i ur och skur, med ett gigantiskt fotbollshjärta. Han förbättrar dessutom sitt målsnitt för varje år. Keane och Torres kan bli Liverpools nya Rush-Daglish. Och så då den oerhörde Steven Gerrard därtill! Om inte Rafa Benitez strular till allting blir Pool livsfarligt i år.

5) Hur går det för Manchester City efter Svennis?

Jag såg City förlora mot Midtjylland i torsdags. Det var så uselt att jag ville skära mig i handlederna. En nedbantad Tal Ben-Haim gjorde en plattmatch som vänsterback. Richard Dunne var nära ett nytt klassiskt självmål men räddades av en (för övrigt usel) Petrov på mållinjen. Till och med Michael Johnson var dålig. City har ingen anfallare. Mark Hughes slet sitt gråa hår i förtvivlan och City är som vanligt: ett fullständigt kaos.

6) Och svenskarna i år?

Johan Elmander var så charmig, så vältalig och proffsig under ett pressmöte i torsdags, han kommer att bli en favorit hos de engelska journalisterna. Men som spelare? Jodå, Johan kommer att klara sig bra, även om jag önskat honom ett sexigare lag och en mer spännande omgivning än Boltons. Jag sätter tre kronor på att han gör fler än tio mål. Bakom honom, och efter Ljungbergs exit, finns bara hårt arbetande försvarare samt Rade Prica. Öken, med andra ord.

7) Vad sysslar Tottenham med?

Bra fråga. Manager Ramos är antingen ett geni eller en dåre. Jag lutar åt det förstnämnda. Modric, dos Santos, Bentley, Gomes, Sanchez och kanske till och med Arsjavin är ju lysande tillskott (om han kommer menar Spurs allvar), men det är stor risktagning att sälja både Keane och Berbatov. Kan de vita eleganterna bryta sig in bland de fyra stora? Den frågan har jag alltid ångrat när Spurs legat på 16:e plats i januari.

8) Vem blir ny superstar i ligan?

Håll ett extra öga på Luka Modric i Tottenham. Kroaten med Cruyff-steget och Cruyff-näsan är i alla fall min nya favorit.

9) Hur går det för nykomlingarna?

När nu Hull äntligen nått högsta ligan är intresset hysteriskt och de gulsvarta kommer att börja bra. Men i vår är laget ändå sist i tabellen. Stoke åker också, medan jag tror West Bromwich klarar sig kvar på relativt färsk PL-erfarenhet.

10) Och vilka vinner då?

Vi vet ju som sagt var inte vilka nyförvärv som kan dyka upp i allra sista stund, så jag garderar mig en smula. Men som läget är nu: Chelsea! Lätt! Säsongens överraskande utmanare blir Liverpool, som äntligen blir stabilare i ligaspelet. Därefter följer mästarna Manchester United. Arsenal blir fyra.

ARTIKELN HANDLAR OM