På toppen av karriären

SPORTBLADET

Fredrik Kessiakoff om ett OS-guld: "Vilken dröm. Vilket erkännande. Jag vågar knappt tänka på det"

LIVIGNO, ITALIEN. Han har redan flera av de finaste medaljerna som går att vinna – men drömmer om hur livet kan förändras i Peking.

– OS är fint på det sättet; det finns en ära att hämta för alla, även i de små idrotterna, säger MTB-cyklisten Fredrik Kessiakoff.

Cykling är som bekant en kinesisk folkrörelse. Men mountainbike (MTB) blir en ny upplevelse för många lokala biljettköpare. Väster om centrala Peking finns Laoshan Mountain Bike Course, en närmare fem kilometer lång skogsbana där en av OS-medaljörerna i Peking kan bli svensk.

Vi träffar Fredrik Kessiakoff, 28, på en snöklädd alpsluttning i Italien och himlen känns nära då han förklarar att resan till Kina kan bli karriärens topp.

– Jag har ju märkt en väldig stress på mina konkurrenter, som lagt allt krut i sommar bara på att ta sig till OS. Men jag har kunnat ladda och planera i ett helt år. Jag har mer mental energi kvar än mina konkurrenter.

FREDRIK KESSIAKOFF nådde framgångar även som landsvägscyklist – men har tävlat internationellt i MTB under tio års tid, och har vunnit medaljer i både VM och EM. Senast i slutet av juni var han femma på VM i Italien, bara sekunder från ännu en VM-medalj.

– Nu är målet en OS-medalj, säger han.

– Så fort det är mästerskap lyfter jag. Inte bara för att de ofta ligger sent på säsongen, när jag brukar vara som bäst, det är nog så att jag trivs när det är riktigt skarpt läge.

Är det orättvist att påminna om tolfteplatsen vid OS-debuten i Aten för fyra år sedan?

– Ja, det tycker jag. Då fick jag ett wild card i sista stund och var ju inte ens i närheten av att vara en färdigutbildad cyklist. Jag åkte bara dit för att få erfarenhet. Tolva i OS då var okej, nu är situationen en helt annan. Nu är det på riktigt.

Det finns ett 20-tal proffsstall i världscupen i MTB. Fredrik Kessiakoff kör för Full-Dynamix RSM och lever på sin cykling. Han bor i Lugano, nära höghöjdsträning i alperna, tillsammans med sin sambo Maria.

– Jag har ett bra liv. Ser jag på andra sporters löner så har man ju valt fel, men jag får göra det jag älskar på heltid.

Och han tillhör världens främsta. Kessiakoff har vunnit i världscupen och har länge varit rankad bland de sex bästa i världen, vilket betyder att han kan räkna med en av de tio främsta platserna i startledet vid OS-loppet.

Vad skulle ett OS-guld betyda?

– Det skulle förändra hela mitt liv förstås. Vilken dröm. Vilket erkännande. Jag vågar knappt tänka på det.

– OS är fint på det sättet; det finns en ära att hämta för alla, även i de små idrotterna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS