En La Liga full av oro

Foto: David Villa (till vänster) ryktades till Real Madrid men kom aldrig dit.
SPORTBLADET

BARCELONA. Sommaren är över och det är dags att gå tillbaka till jobbet.

Är festen slut nu?

La Liga kommer såklart att svänga som en slänggunga i storm den här säsongen också – men risken för att krascha rätt in i väggen ökar och ökar.

Här finns spelaren som gick upp och lyfte EM-pokalen, här finns samma turnerings allra bäste spelare och här finns dess skyttekung.

Här finns holländska totalfotbollare och en hel hög sydamerikanska dribblingsfenomen.

Men det får vara som det vill med allt det där – när jag tog plats i ett sensommarkvalmigt Barcelona för att dra igång ännu en La Liga-säsong så var det Henok Goitom från Husby som stod för den allra första sparken i den allra första matchen.

En liga full av oro

I år är det ännu tydligare än vanligt att det här är en serie med många nyanser och kraftiga kontraster.

Det är såklart den festande mästarligan, fullpackad med självförtroende efter Spaniens gyllene sommar av segerorgier i cykling, tennis och fotboll.

Men det är samtidigt också en tvivlande liga full av oro, en liga som ligger vaken på nätterna och vrider i sig i tankarna på stegrande räntor och sjunkande bostadspriser.

Den spanska ekonomin har bromsat in så mycket att den i stort sett står stilla, och det finns en högst reell risk att den spanska fotbollen gör samma sak.

I stort sett alla ligalagen har sålt mer än de köpt i sommar.

Valencia, Deportivo, Real Betis, Mallorca och Levante har alla varit mer eller mindre beroende av fastighetspengar som nu försvunnit. I toppen har Barcelona bantat sitt lönekonto rejält, och självaste Real Madrid har haft svårare än någonsin att manövrera transfermarknaden.

Tidigare hette det att Real Madrid till sist alltid fick de spelare de själva ville ha.

Våren 2003 såldes det vita matchtröjor med David Beckhams namn på flera månader innan Man United gick med på att sälja.

Nu tycks det dock ha blivit dags att omvärdera gamla sanningar.

Spanska medier har blivit FRA

Under den senaste veckan har de spanska medierna gått och blivit rena FRA, och vad man än tycker om avlyssning så går det inte att förneka underhållningsvärdet.

Först var det en dialog mellan Villarreals president Fernando Roig och hans Real Madrid-kollega Ramón Calderón som snappades upp i samband med Formel 1-loppet i Valencia.

– Vi kommer att gå på Cazorla. Det är vad tränaren vill.

Roig vädjade förtvivlat:

– Ramón, knulla mig inte. Gör inte det mot mig.

Madrid-höjdaren ryckte på axlarna:

– Vi kommer att betala utköpsklausulen. Om vi kommer överens med spelaren så köper vi honom.

Två dagar senare släntrade Villarreals EM-hjälte Santi Cazorla ut från träningsanläggningen. Han hade mobiltelefonen mot örat, och tog ingen notis om att hans samtal fångades upp av surrande tv-kameror.

– Var snäll mot mig, kompis. Jag kommer att vara den nye killen, och jag har inte en jävla aning om hur saker funkar.

Cazorla lyssnade ett tag innan han fortsatte:

– Jag pratade med ”El Guaje” (David Villa), och han sa att han kanske också kommer… Okej, tack, Iker. Jag ringer i morgon när jag kommer dit.

Deprimerande insikt

Vi vet inte om Iker Casillas verkligen fick något samtal dagen efter, men vi vet att Real Madrid i dag går in i säsongen med en avstängd Rafael van der Vaart som sitt enda tunga nyförvärv.

Det blev ingen Santi Cazorla och ingen David Villa. Det blev ingen Cristiano Ronaldo trots alla ansträngningar och det blev ingen Kaká i år heller.

Någonstans längs vägen var det något som hände, några pengar som försvann.

Efter två raka ligatitlar är Real Madrid nu fixerade vid tanken på att lyckas i Champions League, men känslan nu är att den spanska EM-euforin riskerar att ersättas av en deprimerande insikt om att fotbollseuropas centrum glider längre och längre bort.

I dag håller Robinho en personlig presskonferens, där han än en gång kommer att deklamera sin desperata vilja att byta Madrid mot London.

Förmodligen blir det väl så också.

Redan i fredags annonserade Chelseas officiella hemsida ut Robinho-tröjor till försäljning.