Räkna aldrig bort Turkiet

”Vi är ett färgstarkt lag”

Kvitteringen på väg in.
Kvitteringen på väg in.

Om det finns en läxa att lära sig av EM-slutspelet 2008 så är det den här.

Räkna aldrig bort Turkiet.

Laget som varit utslaget tre gånger är i semifinal.

– Vi är ett färgstark lag, säger Turkiets förbundskapten Fatih Terim

Att skriva en traditionell matchrapport är slöseri med utrymme och tid. Inte när allt om matchen kan berättas genom de sista två minuterna av förlängningen. Det hade fram till dess varit en ganska seg match där värmen tycktes ta knäcken på spelarna. Framförallt turkarna led eftersom de inte fått vila lika mycket som Kroatien.

Enda misstaget av Rüstü

Kroatien kunde dock inte utnyttja det och matchen gick till förlängning. En förlängning som tycktes sluta mållös när Rüstü Recber gjorde sitt enda misstag i matchen. Han stack på en boll som Luka Modric hann först på och fick in till Ivan Klasnic som enkelt kunde nicka in 1–0.

Fick en sista chans

Slaven Bilic satte fart längs sidlinjen och jublade. Förbundskaptenen såg fram emot returen mot Tyskland och den turkiska publiken såg ut som om den inte vågade tro på ännu ett mirakel. Det återstod en minut av förlängningen. Turkiet hann dock få en sista chans och givetvis tog de den. En långboll från Recber hamnade framför fötterna på Semih Sentürk som dundrade in 1–1.

Turkiet såg ut att vara på väg ut ur EM redan i andra gruppspelsmatch då de vände mot Schweiz. De gjorde om bedriften mot Tjeckien och nu höjde de ribban ytterligare över otroliga comebacker. Slaven Bilic klagade på att tilläggstiden blev för lång, men till ingen nytta.

– Vi är ett färgstarkt lag, vi är ett bra lag, säger förbundskapten Fatih Terim till turkisk tv.

Rüstü blev matchvinnare

Det skulle avgöras på straffar, men Kroatien var redan ett slaget lag. De orkade aldrig resa sig och till slut fick Rüstü Recber bli stor matchvinnare genom att rädda den sista straffen och ta sitt Turkiet till en osannolik semifinal. Där väntar Tyskland som borde ha lärt sig läxan. Räkna aldrig bort Turkiet.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.