Johan Olsson hoppar av Tour de Ski

avDaniel Sjöberg

Publicerad:
Uppdaterad:

”VM är det stora målet”

Foto: Guenter Schiffmann

Sveriges senaste skidstjärna, Johan Olsson, hoppar av Tour de Ski.

En krånglande axel och VM i Liberec i februari är skälen.

– VM är det stora målet för mig och jag kan inte åka hur många tävlingar som helst, säger han till sportbladet.se.

Skidsäsongen hittills har gett flera svenska triumfer. Den senaste kom i lördags när 28-årige Johan Olsson äntligen fick vinna i världscupen. Han hade fram till dess haft en riktigt bra säsong och nu kom fullträffen på 15 km klassiskt när han besegrade tysken Axel Teichmann. Nu har han hunnit landa, både rent fysiskt och mentalt.

– Ja, det har jag väl gjort. Jag har inte varit hemma på tre veckor så det finns en del att ta tag i. Men det var ganska så skönt att få ett sådant besked som jag fick i lördags, säger Olsson.

Stor smärta

Segern var överraskande och hade det velat sig illa så hade den inte blivit av alls. En svår axelskada störde Olsson under stor del av försäsongen. Leden rör sig inte riktigt som den ska och har orsakat stor smärta. I slutet av oktober trodde han att han skulle tvingas till operation och i sådana fall hade han inte vunnit i lördags, den saken är helt klar.

– Jag fick mycket hjälp av sjukgymnasterna, både våra och SOK:s. Jag måste hålla koll på skadan nu och köra rehab innan jag kör några pass. I lördags var faktiskt första tävlingen som jag inte kände något av den varken före eller efter. Det var riktigt skönt.

Någon risk inför VM?

– Nej, det tror jag inte. Jag har koll på det nu. Det var tur att den visade sig under hösten så att jag hade tid att komma till rätta med det.

Skadan finns dock där och den är det främsta skälet till att Johan Olsson avstår Tour de Ski. Det innebär att han förlorar chansen att vinna den totala världscupen och chansen att plocka hem stora prispengar.

Stort genombrott

Tävlingen i fjol innebar ett gigantiskt genombrott för Charlotte Kalla så det handlar även om sponsorpengar som försvinner. Eftersom många av loppen går i klassisk stil hade en formtoppad Johan Olsson tillhört förhandsfavoriterna.

Trots det så tvekar han inte om att tacka nej till tävlingen. Han har siktet inställt på något helt annat. VM i tjeckiska Liberec som startar den 18 februari nästa år. Tour de Ski, som avgörs på fyra orter inom en tidsperiod av nio dagar, varav två är vilodagar, skulle slita för mycket.

– Mina drömmar handlar om VM och då kan man inte köra allt, åtminstone kan inte jag det.

Känner du någon extra press inför VM efter segern i Davos?

– Nej, det gör jag inte. Det finns ett helt gäng som kan vinna och ska man göra det så måste man ha en sådan dag som jag hade i lördag. Och press innebär bara att man har gjort något bra.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM