Förlorade 1,1 miljarder och hamnade i fängelse

avKristoffer Bergström, Magnus Sundholm

SPORTBLADET

Allt på grund av hundslagsmål

1 av 4 | Foto: MONTAGE
Michael Vicks intresse, att arrangera hundslagsmål, har kostat honom en dryg miljard och gett honom en vistelse i fängelse.

Livet som en av världens främsta quarterbackar kan verka tryggt, särskilt när man just fått 780 miljoner kronor.

Men i dag, fyra år senare, har Michael Vick skulder på 300 miljoner och sitter i fängelse – allt på grund av sin hobby:

Att arrangera hundslagsmål – och sparka ihjäl de jyckar som inte sköter sig.

Michael Vick, 28, är en av tjugohundratalets främsta quarterbacks.

2001 blev han den första svarta spelaren att draftas till NFL som nummer ett, året efter gjorde han 16 touchdowns för sitt Atlanta Falcons och var given

i All-star-laget. Kurvan fortsatte uppåt, 2004 skrev Vick på ett kontrakt värt 130 miljoner dollar, hoppade­ upp som en av USA:s tio rikaste idrottsmän och tackade för lönen genom att bli tidernas förste quarterback att kasta 250 yards och springa 100 yards med bollen i samma match.

Det finns minst tio rekord till nertecknade – som ingen heller bryr sig om nu.

Konferencier, finansiär och bookmaker.

För medan många elitidrottare får dåliga nyheter i form av skador, kom Michael Vicks i form av en kennel. Redan under collegetiden drev den då 21-årige­ talangen Bad Newz Kennel hemma i sitt garage i Surry County, Virginia.

Under flera kvällar i veckan kom gamblers och vänner hem till hans ruckel för att gissa vilken av de fradgande, tilltufsande kamphundarna som kunde slita ihjäl den andre. I centrum av allt stod Michael Vick: konferencieren, finansiären och bookmakern.

Händelserna pågick i sex år och uppdagades i april i fjol då Michaels pappa målande beskrev hur de hunsade djuren hölls i burar i väntan på att få kämpa – eller helt enkelt slås ihjäl av Michael när de tappade stinget. Det blev rättegång och där hjälpte det inte att mamman, som blivit gravid som tonåring och sedan knegat sig fram med dubbla jobb, förnekade rubbet. I augusti erkände Michael sin inblandning och att han har dödat sex till åtta hundar som inte var ”tillräckligt aggressiva”.

Ligans mest hatade spelare

Erkännandet är 2000-talets största skandal i NFL och har fördömts från alla håll. NFL-ledamoten Roger Goodell nöjde sig inte med att klaga i tidningarna, utan satte sig framför datorn och började knåpa. Samma dag fick Michael Vick brevet där det stod:

”Ditt uppförande var inte bara olagligt, men också grymt och förkastligt. Ditt lag, NFL och ligans fans har alla skadats av dina gärningar”

Ligans mest hatade spelare kan komma ut ur fängelset redan nästa år, men då har kamphundarna kostat honom mer än två års frihet:

För nu har en restaurangsatsning gått snett, några banker krävt in sjusiffriga belopp, Atlanta Falcons stämt honom för kontraktsbrott – ja, till och med hundarna har tilldömts en miljon dollar för att få ett drägligt liv som fajtingpensionärer.

Trots att quarterbacken under karriären har skrivit på kontrakt värda nära en miljard kronor är allt borta. Kvar är bara skulder på 300 miljoner kronor.

Om Michael Vick kan fortsätta spela amerikansk fotboll på elitnivå är i dag osäkert. Men under konkursförhandlingarna visade han sig ändå från sin hoppfulla sida när han lämnade en hälsning till fansen.

– När jag blir fri ska jag försöka bygga upp mitt liv och min karriär igen.

Andra som förlorat stora pengar

? Mike Tyson

Har efter dåliga råd, usla investeringar och ett glammigt leverne kastat bort 300 miljoner dollar på ett par år. 2003 begärde en av tidernas främste boxare sig i personlig konkurs.

Evander Holyfield

Närapå lika illa har det gått för huvudkombattanten Holyfield. På grund av sprit- och drogproblem tvingades han nyligen auktionera bort sitt hus, ändå återstår miljoner i skulder.

J-O Waldner:

Talade för fem år sedan öppet ut om sitt spelmissbruk som har kostat honom omkring fem miljoner kronor.