SVT backar efter kritiken

SPORTBLADET

”Våra medlemmar är upprörda”

Foto: SVT backar Efter frän kritik väljer SVT att backa från betalningskravet och därmed kan såväl sjukhusen som äldreboenden sända Stefan Holms framfart.

Sveriges Television backar nu om att ta ut avgifter från kommuner och landsting i samband med OS.

– Jag tycker att det är väldigt positivt, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges kommuner och landsting till sportbladet.se.

Sportbladet.se berättade tidigare under fredagen om hur Sveriges Television tänkte ta betalt av kommuner och landsting för att dessa skulle få visa OS på offentliga platser som till exempel sjukhus, äldreboenden och fängelser.

– Vi har sagt i stället för att dra en gräns för var offenliga visningar går så gäller det nu allting. Till exempel ett väntrum i ett sjukhus, sa Susanna Balsvik, försäljningschef på SVT, till sportbladet.se.

Massiv kritik

Efter rapporteringen om SVT:s planer har kritiken varit mycket hård. Av de nästan 12 000 som röstat på sportbladet.se på frågan: "Är det okej av SVT att ta betalt av kommuner och landsting för OS?" svarar nästan 90 procent att det var fel.

Flera mail har också kommit in till sportbladet.se från upprörda läsare och nu väljer alltså SVT att backa.

– Vi ville inte ta den diskussionen nu, säger Jan Axelsson, programdirektör för nyheter och sport, till TT.

Nigeria-brev?

Anders Knape, ordförande för Sveriges kommuner och landsting, är glad att SVT valt att backa från sina krav.

– Jag tycker att det är väldigt positivt. Nu slipper människor på olika institutioner oroa sig för att de inte kommer att få se OS, säger han.

Under ett par dagar har diskussionerna gått varma bland kommuner och landsting kring det brev som SVT skickade ut för att berätta om sina planer.

– Många trodde att det var ett sådant där "Nigeria-brev", något skumt eller något skämt. Jag tycker att det är skönt att vi slipper den här följetongen under OS, säger Knape.