Oroad över engelska fotbollsspelares framtid

Foto: Rio Ferdinand.
SPORTBLADET

Premier League-klubbarna fortsätter värva värva utländska spelare.

Det oroar Manchester Uniteds stjärna Rio Ferdinand.

– Inga tränare i storklubbarna vågar satsa på unga engelska talanger, säger han.

Rio Ferdinand fostrades i West Hams ungdomsled. Han hyllar dåvarande ansvarige coachen Harry Redknapp för att så många nya talanger kunde blomstra i klubben.

– Harry slängde in tre-fyra ungdomar varje år för att de skulle få rutin och speltid. Skulle han göra det nu i Portsmouth? Jag tror inte det. Risken att förlora pengar är för stor. Om en klubb åker ur, sparkas tränaren direkt och klubben blöder ekonomiskt. Därför är det tuffare för tränarna att ge ungdomar chansen.

Fotboll är business

Rio Ferdinand menar att fotboll numera mer är affärer än sport. Och att de största talangerna kommer från Brasilien eller Argentina.

United har värvat från Brasilien. De 18-åriga tvillingarna Fabio och Rafael Da Silva kommer från Fluminense och har väntat länge på arbetstillstånd i England.

I måndags fick de äntligen göra debut för United – och de imponerade direkt i 2-0-segern över Peterborough United.

Rio Ferdinand var också imponerad:

– Det såg ut som om tvillingarna spelat toppfotboll regelbundet de senaste två åren, inte missat en säsong. Så det är talang!

– Skulle en engelsk 18-åring kunna göra samma sak? Jag vet faktiskt inte...

Engelsmän har att lära

Rio Ferdinand menar att de utländska spelarna generellt har bättre bollbehandling än hans landsmän; bättre touch, bättre mottagning.

– Om vi kan mixa deras bollbehandling med engelsmännens energi och vilja att vinna till varje pris, då har vi den perfekta mixen. Men innan det sker kommer väldigt få engelska talanger att platsa i klubbarna.