Blåsta av Fifa – fick inte matchvideon

Foto: Svenskt depp efter förlusten mot Kina.
SPORTBLADET

TIANJIN. Förbundskapten Thomas Dennerby samlade landslagsledningen på hotellet i natt efter premiärförlusten mot Kina.

Han ville ha ett snabbt svar på vad som gick snett på planen.

Men analysen sinkades av Fifa.

Sverige fick aldrig den utlovade dvd-inspelningen av matchen från det Internationella fotbollförbundet.

Mörkret låg tungt över Tianjin när spelarna besvikna gick och lade sig i natt efter förlusten. Men landslagsledningen fick ingen vila.

Ledarna samlades för att slå fast vad som gick snett. Direkt efter matchen sade förbundskapten Thomas Dennerby att han ville se om matchen och granska detaljerna. Men väl på hotellet gick han och landslagsledningen miste om det viktiga hjälpmedlet matchanalysen.

– Vi fick inte de utlovade inspelningarna av Fifa, trots att Cilla (Cecilia Sandell, matchsekereterare) tjatade. Hade vi vetat det hade vi spelat in matchen

själva. Ledarna har träffats och diskuterats i natt men inte kunnat se matchen, säger Staffan Stjernholm, damlandslagets presskontakt under OS.

Fick lägga om sina planer

På grund av Fifa:s agerande får landslagsledningen lägga om sina planer inför torsdagen.

– Videoanalysen måste ske så fort som möjligt, säger Staffan Stjernholm sent i natt svensk tid.

Analysen blir särskilt viktig eftersom Sverige förlorade mot ett Kina, som de kartlagt i detalj. Spelarna visste och hade fått massor av information om Kinas farliga distansskott – ändå var det just två skott som ledde till Kinas mål.

– Det kändes surt, i en perfekt värld hade vi lyckats ta bort lägena tidigare, säger målvakten Hedvid Lindahl.

Taktiken fungerade inte hela vägen och efteråt blev spelare och Dennerby ansatta av tuffa frågor. Ett av de tuffare påhopppen kom i direktsänd tv när Glenn Strömberg, Svt, ansåg att Sverige saknade spelidé.

Ett utspel som Dennerby bemötte:

- Det är ju spännande...Det finns inte ett lag som inte har en spelidé, vi har jobbat mycket med den hela vintern. Men det är inte spelidén som vinner matchen. När man säger att det inte finns en filosofi så är man ju ute och cyklar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS