Nya rollen: filmstjärna

Publicerad:
Uppdaterad:

Anja kör offpist i stort projekt: Tror på det – tackade ja direkt

I vår blir Anja Pärson extremskidåkare.

Hon ska vara ett av affischnamnen i förra landslagsåkaren Janette Hargins stora filmprojekt.

– Det ska bli skitkul att visa upp en annan sida av mig, säger Anja Pärson.

Anja Pärson.
Anja Pärson.

Anja Pärson är en av världens mest rutinerade skidåkare, men då handlar det om preparerade backar med röda och blå käppar.

Det här blir någonting helt annat.

– Jag gillar friåkning, men tyvärr blir det inte så ofta. Ett par gånger efter varje säsong, det är allt jag hinner med, säger Anja Pärson till Sportbladet.

Våren 2007 lade Janette Hargin av som framgångsrik fartåkare i världscupen och har sedan dess satsat på extremskidåkning.

Nu ska hon förverkliga en dröm hon haft.

– Jag och Sara Orrensjö är huvudansvariga för det här. Tanken är att vi ska göra två skidfilmer, en som fokuserar på själva åkningen och en som är mer dokumentär. Den sistnämnda delen ska vara ett sorts resereportage från skidvärlden, om livet omkring åkningen, säger Janette Hargin.

”En jäkel på att ro i land saker”

Anja Pärson är en av sju tjejer som ska visa upp sig i opreparerade och stentuffa pister.

– Det som är unikt med den här filmen är att alla åkare är tjejer. Vi är först ut. Intresset har varit jättestort och vi både tror och hoppas att vi kan sälja in båda produktionerna till någon stor tv-kanal.

Janette Hargin och Sara Orrensjö har jagat sponsorer för att kunna förverkliga projektet och nu är tjejerna i hamn med den ekonomiska biten.

– När Janette frågade mig om jag var intresserad tackade jag ja direkt. Tanken är att jag ska vara med och filma direkt efter säsongen, i Björkliden. Jag tror på det här, Janette är en jäkel på att ro i land saker och ting, säger Anja Pärson.

Firat jul i Sverige

Hon är lite orolig för att hon inte räcker till i konkurrensen.

– Övriga tjejer är ju proffs på det här, men jag får väl försöka lära mig av Janette. Hur som helst, det ska bli spännande och samtidigt otroligt roligt.

Första inspelningen blir i januari och målet är att filmerna ska vara klara för visning i november 2009.

– Vi ska filma i Sverige, USA och Alperna. Dessutom är det inplanerat en resa till Ryssland, säger Janette Hargin.

Anja Pärson är först och främst en världscupåkare och redan i dag ställer hon sig på startlinjen i österrikiska Semmering.

– Har firat jul hemma i Sverige, men det blev bara tre och en halv dag totalt. Blev dessutom krasslig, så jag har bara tagit raska promenader under ledigheten. Men det känns ändå rätt okej, säger Anja Pärson.

I dag står storslalom på programmet och i morgon väntar slalom.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN