Svensson Warbergs hjälte – igen

Stjärnan guldhjälte – för tredje gången

Han gjorde det igen – Warbergs suveräne Magnus Svensson.

Efter att ha avgjort två tidigare SM-finaler blev han på lördagen återigen matchhjälte när Warberg efter straffdramatik besegrade i AIK i Globen.

– Jag körde den enda straffint jag kan, säger Svensson efter segern.

Foto: BILDBYRÅN

SM-finalen 2005: Magnus Svensson gör det avgörande målet mot AIK i innebandyns SM-final.

SM-finalen 2008: Samme Svensson knäcker AIK igen med att iskallt sätta den avgörande straffen i lördagens straffläggning.

Lägg därtill att Magnus Svensson – vald till årets spelare 2008 – avgjort ännu en SM-final samt en VM-final.

– Visst var jag lite nervös när jag gick fram för att lägga straffen, men tanken på att bli hjälte igen slår högre än sådana tankar, säger Magnus Svensson, som fick uppleva en jämn match på finalgolvet.

Svängig match

Efter AIK:s ledningsmål, som kom genom Patrik Edgren efter knappt tre minuters spel, följdes de båda lagen åt period för period.

Warbergs förstakedja med Martin Emanuelsson – Magnus Svensson – Jim Canerstam snurrade upp AIK-försvaret och satte 1–1 bara minuterna efter AIK-målet. Warberg höll sedan ett bra grepp om den första perioden som slutade 2–1 till västkustlaget.

– Men vi kommer in i matchen ju längre den går, säger AIK-tränare Ulf Hallstensson som fick se sitt manskap jobba sig in i matchen.

Efter ännu ett mål av Edberg och därefter ett 3–2-mål signerat förstafemmans veteran Niklas Jihde hade AIK 3–2 på fjolårsmästarna.

– Vi har chansen att dra ifrån ett par gånger, men Warberg biter sig fast, suckar Hallstensson.

”Vi gör en bra match”

För det var vid ställningen 3–2 som matchvinnaren Magnus Svensson slog till för första gången. Via 24-åringens klubbskaft letade sig bollen i bakom AIK:s finländske målvakt Pekka Nieminen.

– 2–2 och 3–2 för AIK kändes jävligt orättvist. Det var starkt av oss att komma tillbaka och vi gör en bra match i dag, säger Svensson.

Den tredje perioden bjöd på var sitt mål från de båda lagen och vid full tid stod det alltså 4–4 i Globen.

Och efter den mållösa förlängningen väntade straffar.

– Det känns trist att det skulle avgöras på straffar, säger AIK:s Niklas Jihde som gick miste om guldet.

– Silver betyder ingenting. Det här känns oerhört tungt.

”Ett bra minne”

Efter tre missade AIK-straffar, men bara två missar från Warbergslaget var det innebandy-Sveriges kanske mest namnkunniga spelare som klev ut på planen för att göra upp i den femte straffomgången. Jihde överlistade visserligen Warbergs Peter Sjögren, men för att AIK fortfarande skulle ha chans till guld var Warbergs Svensson tvungen att missa.

Men Svensson – han var säkerheten själv.

– Det senaste guldet är alltid det bästa. Och att få avgöra på det här sättet. Det blir ett bra minne att ha med sig, säger han.

Lisa Edwinsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Innebandy