”En jäkligt skön seger”

Foto: Scanpix
Vinnare Timrå vann hemma mot Brynäs med 3–1.
SPORTBLADET

Mardrömmen är över för Timrå – efter åtta raka matcher utan en trepoängare fick Timrå äntligen en riktig seger.

Serieledarna Brynäs har fått grus i maskineriet – förlusten med 1–3 i Timrå var den andra raka förlusten för Gävlelaget.

Oktober har varit den svartaste månaden som Timrå upplevt i elitserien på många år. Inte en trepoängare – och endast tre ihopspelade poäng på åtta matcher.

Inför matchen mot Brynäs dök skådespelaren Peter Stormare upp i Timrås hemmaarena för ett möte med Timråspelarna och för att prata om att måste våga agera och leva upp till sina roller. Och visst lyckades Stormare ingjuta nytt mod hos Timråspelarna.

Det var länge sedan Timråpubliken fick se Timråspelarna agera med en sådan fart och energi.

Brynäs blev resolut tillbakatryckt i försvarszonen i första perioden och fick försvara sig med alla tillgängliga medel och även en del otillåtna. Men Timrå lyckades inte utnyttja favören att spela med fler spelare på isen när Brynäs drog på sig fyra utvisningar tidigt i matchen.

Valde rätt straffskytt

– Visst smög sig en viss oro in i kroppen när vi inte lyckades utnyttja spelövertaget och Anders Lindbäck var dessutom riktigt bra i Brynäskassen, sade Timråtränaren Challe Berglund.

Fredrik Hynning lyckades pricka in det förlösande målet – på straff sedan Oscar Sundh blivit neddragen.

– Det var klokt att jag lyssnade på tränarkompanjonen Per Nygårds, jag hade nog tänkt mig att Tom Wandell skulle lägga straffen – men Hynning var utan tvekan rätt val, sade Berglund.

Brynäs kom tillbaka i matchen i andra perioden och satte Timrå rejält under press. Det resulterade också i kvitteringsmål genom backen Lars Jonsson.

Men den här matchen ville Timrå bara inte förlora. Den nya starka förstakedjan med Petr Tenkrat, Mika Pyörälä och Björn Svensson, som Timråtränarna plockat ihop sedan Jonathan Hedström blivit avstängd, blev matchvinnare.

Inom loppet av en dryg minut slog matchvinnarna till. Mika Pyörälä prickade in 2–1 efter en snabb spelvändning i power-play och Björn Svensson ökade på till 3–1 på ett suveränt pass från Petr Tenkrat.

Pyörälä vinnare som center

– En jäkligt skön seger. Att spela med Mika Pyörälä som center tycks vara ett lyckokast, senast det skedde var mot Linköping och då blev det också tre poäng, sade Timråtränaren.

Assisterande Brynästränaren Tommy Jonsson tvingades konstatera att Timrå var mycket hetare och vann rättvist.

Andra raka förlusten (1–5 mot Färjestad i lördags) oroar serieledarna.

– Vi har gjort två bra perioder i de två senaste matcherna. Vi har inte alls spelat lika bra som i de tidigare matcherna, konstaterade Jonsson.

Ove Byström/TT