Hammarby Friidrott svarar på kritiken

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

”Det är uppenbart att Abeba aldrig har velat det här”

Hammarby Friidrott har fått hård kritik från flera håll efter härvan kring Abeba Aregawi.

Nu svarar styrelsen via sin hemsida.

– Det saknar helt verklighetsförankring, säger man om en av anklagelserna.

Hammarby Friidrott sparkade Abeba Aregawi efter att det blivit känt att hon fastnat i ett dopningstest.
Hammarby Friidrott sparkade Abeba Aregawi efter att det blivit känt att hon fastnat i ett dopningstest.

Hammarby Friidrott sparkade Abeba Aregawi efter att det blivit känt att hon fastnat i ett dopningstest.

Förutom dopningen har det tidigare stormat kring löparen, som ska ha undanhållit information när hon ansökte om sitt svenska medborgarskap.

Hammarby Friidrott, som Sportbladet sökt via ordförande Ingvar Åström vid upprepade tillfällen utan svar, har fått hård kritik.

En av de som varit kritiska mot klubbens agerande är förre chefstränare Peter Synnerman som till Expressen bland annat sa:

"Det är uppenbart att Abeba aldrig har velat det här. Det är andra som har velat saker. Framför allt personer inom Hammarby".

"En grov anklagelse"

Nu svarar klubbens styrelse via sin hemsida.

"Sedan avslöjandet om misstänkt doping och det efterföljande beslutet att avbryta samarbetet mellan Abeba Aregawi och Hammarby Friidrott har föreningen fått utstå mycket kritik. En före detta anställd tränare har till och med offentligt hävdat att vi som varit involverade i Abebas karriär bör ställas till svars med rättsliga efterspel i form av böter och sanktioner. En grov anklagelse om medverkan till doping och bedrägeri. Det saknar helt verklighetsförankring."

Man skriver också att man i processen om medborgarskap enbart medverkade genom ett brev till Migrationsverket där man förklarade hennes önskan om att bli svensk och tävla för klubben.

"Med facit i hand är det lätt att säga att klubben borde agerat annorlunda i hanteringen av Abeba. Vi var alla inspirerade av att få hjälpa en fantastisk talang med en enorm potential. Och vi hoppades att hon skulle kunna bli en förebild och inspirera många friidrottare i klubben. Det finns utrymme för självrannsakan. För framtiden bör vi lära av det förflutna och förbättra kommunikationen och tydligheten kring vilka krav som ställs på en enskild aktiv", skriver man.

Påstår att klubben visste

Agenten Lars Kristiansson, som fick i uppdrag av Hammarbys friidrotts ordförande Ingvar Åström att hjälpa till i Aregawis flytt från Etiopien till att bli svensk medborgare – men hoppade av – tillhör också de kritiska.

Enligt Kristiansson visste Hammarbys ordförande Ingvar Åström om skenäktenskapet med Henok Weldegebriel, men valde ändå att fullfölja ”värvningen” av Aregawi till Sverige. Det ska han ha fått veta i ett möte med IAAF:s generalsekreterare och agenten Jos Hermens.

– I sittande möte Ingvar också omtumlad av det hela, men Hammarby förträngde det hela. De tyckte väl inte att det var någon stor fråga, sa han i Aftonbladet Morgon.

Ingvar Åström, Ulrika Hellberg, Tommy Roos och Åsa Frisk valdes alla om i styrelsen på årsmötet igår.

Publicerad:

LÄS VIDARE