Grönt ljus fick VM-stjärnan att se rött

SPORTBLADET

Andreas Jonsson: ”Vilket skämt!”

Foto: Andreas Jonsson, Rospiggarna.

Grinden gick sönder, så mötet mellan Indianerna och Rospiggarna fick avgöras med lampstart.

Andreas Jonsson visste inte om han skulle skratta eller gråta efter matchen.

– Vilket skämt! Jag förstår inte att de kan ha det som nästa alternativ i regelboken, i stället för gummiband, säger den svenske VM-stjärnan.

Rospiggarna besegrade Dackarna i elitseriepremiären och såg ut att gå mot en ny seger i bortamötet med Indianerna. Inför nomineringsheatet var ställningen 40–44 och Andreas Jonsson åkte ut på banan med VM-kollegan Jason Doyle för att ta de två poäng som behövdes för att säkra segern.

Startgrinden gick sönder

Problemet? Inför det åttonde heatet började startgrinden strula på motorstadion i Sannahed. Tejpen gick upp ojämnt, och eftersom funktionärerna inte lyckades lösa problemet fick de återstående heaten startas med lampsignal.

Åskådarna tvingades vänta i närmare en timme på beskedet, och lampstart är främmande för de flesta speedwayförare.

Rospiggarna hann med tre tjuvstarter innan matchen var över. Efter Jacob Thorssell och John Lindman följde Andreas Jonsson - när det absolut inte fick hända.

Tvingades av banan

Förarna hade redan kallats till omstart en gång när han släppte kopplingen innan grönlampan tänts till det 15:e och sista heatet.

– Det är förvirrande med lampstart när man har startat på ett och samma sätt i 25 år. Det blir helt andra rörelser. Ja, man tappar bort sig, säger Andreas Jonsson.

Han tvingades av banan och ersattes av reserven Thorssell, som inte kunde mäta sig med Antonio Lindbäck och Fredrik Lindgren. Indianparet tog den femetta som krävdes för att fixa oavgjort, 45–45.

– Domaren kunde ha gett mig en varning i stället. Ett avgörande heat ska inte avgöras på det här sättet. Det känns inte bra, säger Andreas Jonsson.

Förespråkar gummiband

Han skulle gärna se en regeländring, att arrangören i stället för lampstart använder ett gummiband när startgrinden går sönder.

– Det är hundra gånger bättre än grönlampa och brukar användas på träning, säger han.

Trots arrangörsfiaskot var han inte helt missnöjd med kvällen. Rospiggarna är fortfarande obesegrade och det är inte lätt att ta poäng mot Indianerna.

– Nej, det är inte fy skam. De har ett jämnt och bra lag, men vi har börjat bra, säger Andreas Jonsson.