Alfelt: Poäng borta mot Kalmar är alltid bra

SPORTBLADET

MALMÖ. Skyttekungen Vidar Örn Kjartansson sköt över där det var omöjligt att missa mål. Men Malmö vände än en gång i år ett underläge till poäng och en poäng borta mot Kalmar ska alla lag i allsvenskan vara glada för.

Kalmar är fortfarande indraget i kvalstriden, men det har jag mycket svårt att tro att Peter Swärdhs lag ska vara särskilt länge till. Två gånger har man spelat 1–1 mot favoriten MFF. Två matcher där MFF räddat sig från underläge och ingen av gångerna hade Kalmar behövt be om ursäkt ifall man hade hållit undan och vunnit.

Två matcher som varit rätt kul med bollskickliga individualister även om två av Malmös normalt tongivande hade en av sina sämre dagar, norrmännen Jo Inge Berget och passningskungen Magnus Wolff Eikrem. Ingen av dem var nära den kapacitet som normalt gör dem till två av Malmös farligaste anfallsvapen.

Behrang Safari gjorde comeback och skänkte en betydligt större trygghet till vänstersidans defensiv än vad Yotún och Pa Konate gjort som vänsterbackar tidigare i

MFF. Safaris rutin är enorm och hans offensiva kvaliteter är fortfarande av hög klass.

Rätt att döma bort

Förspelet till jättechansen som skytteligaledaren Vidar Örn Kjartansson obegripligt styrde över ribban från nära håll var perfekt.

Örn Kjartansson var som alltid framme i flera fina lägen. Målet han gjorde blev helt riktigt bortdömt eftersom han var i offsideposition när bollen kom till honom via studs på Markus Rosenberg sedan Stefan Larsson bara sparkat till bollen i röran i Kalmars straffområde.

Ett av flera omdiskuterade beslut av domaren Bojan Pandzic. Först när David Elm gick upp i ryggen på Rasmus Bengtsson och bollen hamnade i Malmös mål. Ingen tuff knuff men en knuff är en knuff även om den är lätt ska då bestraffas. Om det nu var en knuff?

Lite svårt att se.

Däremot tycker jag definitivt att det ska vara straff när Marcus Thorbjörnsson kopplade brottargrepp om midjan på Markus Rosenberg direkt efter Malmös bortdömda mål.

Rosenberg försöker ta sig framåt men hindras solklart.

Det oavgjorda resultatet är däremot inte mycket att säga om. Kalmar hade ett bra spel och skapade många riktigt bra målchanser. Mittfältsbrassarna Romario och Ismael är så bolltrygga och skickliga i sitt agerande åt båda håll att man knappt ens tänkte på att Rasmus Elm saknades.

Jag har blivit väldigt förtjust i vänsterfotade Jonathan Ring som gärna utmanar och sätter press på motståndarna. Nu skänkte Anton Tinnerholm och Rasmus Bengtsson honom alldeles för mycket yta när båda backade i stället för att pressa honom när han fick bollen.

Jonathan tackade med att stiga fram och prickskjuta in 1–0 utan chans för Johan Wiland.

Hade kunnat göra ett hattrick

Målet satte fart på Malmö som till skillnad från i fjol i år då man aldrig gjorde det har vänt så gott som alla underlägen man hamnat i. MFF:s sista kvart var strålande med starkt tryck och många målchanser. Anders Christiansen precisionsskruvade kallt in kvitteringen men den avslutande jakten ledde inte till trepoängaren som hade gett serieledning igen före Norrköping som har en match mer spelad.

Man kan klaga på att ett så starkt lag som Malmö långa stunder kan se oprecist och lojt ut. I många matcher har man räddats av indivudalisterna och Markus Rosenbergs konsekventa smartness såväl offensivt som defensivt men mot Kalmar skapade man tillräckligt många klara målchanser som ett topplag bör kunna utnyttja. Vidar Örn Kjartansson kunde som vanligt gjort ett hat trick. Anton Tinnerholm borde placerat in bollen han la tre decimeter utanför stolpen.

Båda lagen var säkert besvikna över de förlorade poängen men ingen ska vara det. Man säger alltid att oavgjort inte är bra men det är ändå bättre än att förlora.