Dahlkvist: ”Nöjd om det laget inte vinner”

SPORTBLADET

RIO DE JANEIRO. Vissa nyheter är skrämmande men måste ändå rapporteras.

Dagen före OS-finalen mellan Sverige och Tyskland avslöjas en fasansfull, oroväckande och ravindjup spricka i det svenska landslaget.

I skottlinjen: Emma Berglund och Kosovare Asllani.

– Bara de inte vinner är jag nöjd. De är vidriga, säger Lisa Dahlkvist.

Vi förstår.

Det är aningen för mycket krut i den inledningen. Den är överdriven och sensationslysten. Men skyll inte på oss, skyll på en av hela OS-turneringens mest intensivt flammande vinnarskallar och hennes grupp som just har slagit ut USA och Brasilien.

Hon heter Lisa Dahlkvist och möter oss utanför OS-byn dagen före den historiska finalen mot Tyskland. Hon ser avspänd ut, som om hon kom från en spahelg och inte två 120-minutersmatcher mot den absolut världstoppen.

"Det var inget kul"

Svenskorna har bara två dagar mellan semi och final så de avstår all fotbollsträning fram till drabbningen. I stället har Dahlkvist gymmat med Linda Sembrant, det får räcka som uppladdning.

Skrev jag att Lisa verkade lugn?

Det är bara halva sanningen. Med en uppenbart skämtsam ton, men ändå med allvarlig min, redogör hon för den senaste interntävlingen.

– Vi spelade pingis över ett tennisnät. Det var inget kul. Man kände redan innan att det inte kommer att gå. Bollen bara flög.

… och alla kan ta det på skoj utom du?

– Nej, alla var sura. Annica Näsmark, sjukgymnasten, håller i alla tävlingar men hon orkar knappt för vi hinner knappt börja innan alla ställer tjugo frågor om reglerna.

Dahlkvist berättar att de är en skock tävlingsmänniskor som delats upp i fyra lag inför OS. I hennes ingår Sembrant, Lotta Schelin, Stina Blackstenius, Emelie Lundberg och Olivia Schough.

"De fular sig också"

– Vi kom tvåa, så det var inte kul. Segers och Hedvigs lag vann. Men det var ändå okej för det är ett annat lag som jag inte alls tycker om. Det är Emma Berglunds och Kosses lag. Bara de inte vinner är jag nöjd. De är vidriga. De börjar snacka redan innan tävlingarna. Och de vann en tävling innan USA-matchen som var helt sjuk, då stod vi också på en tennisplan och skulle skjuta en boll över nätet. Den som kom närmast nätet vann, så då blir det ögonmått på domarna var bollen hamnar… nej!

– Då blev det riktigt vidrigt. Så det har hållit i sig att jag inte tycker inte om det där laget. De fular sig också.

Vad säger ni nu?

Hur överdrivna var orden i ingressen?

Okej, kanske fortfarande lite, men i ett harmoniskt och skadefritt (sånär som på Fridolina Rolfö) landslag verkar det vara all dramatik som finns att rapportera om.

Lisa Dahlkvist avslutar sitt utbrott med att tämligen seriöst blicka mot finalen.

– Jag kan ge dem segern, Hedvig och Seger. De är gamla i gemet, de skulle inte retas. Men i morgon är det en helt annan tävling.

ARTIKELN HANDLAR OM