Alfelt: Skälet kan vara Mayweathers kaxighet

SPORTBLADET

Sportbladet på plats i Washington

1 av 6

WASHINGTON. Jag såg Badou Jack göra en snudd på perfekt boxningsmatch.

Detsamma såg en av de tre poängdomarna. De andra två kände sig tvungna att demonstrera sin makt så där lite lagom så att det retar utan att det betyder så värst mycket.

Oavgjort mot Lucian Bute är för Badou Jack en sur plump i hans matchlista men han är fortfarande världsmästare. Vilket såklart är det viktigaste.

Jag frågade efteråt om han hade en förklaring till att två domare kunde se matchen som helt jämn.

– Ingen aning. Korruption. De kanske inte gillar Floyd. Alla såg att jag vann, sa Badou.

Det är inte omöjligt att de två domarna rentav kommit överens om att döma oavgjort för att reta Badous promotor Floyd Mayweather Jr som med sin kaxighet skapat många fiender i boxningsvärlden.

När två domare har oavgjort blir det ett tvingande oavgjort resultat i matchen, vilket inte är helt logiskt eftersom den tredje domaren då ger övervikt till en av boxarna totalt sett i domarkorten.

Lucian Bute slog mycket men Badou Jack var tät och snabb. Han tog massor av slag med högerhandsken och då blir Butes slag inga som ska ge poäng i protokollen. Jack var aldrig riktigt pressad och när han själv attackerade fick han in betydligt fler rena träffar än sin motståndare.

Mest pengar i London

En solklar seger blev alltså till en retfull plump men när vi skakat av oss skandaltankarna kan vi börja se fram mot nästa riktiga stormatch för Badou.

James DeGale försvarade sin IBF-titel genom att manövrera ut tuffe mexikanen Rogelio Medina och sa direkt efteråt att han ville ha Badou Jack i nästa match.

– DeGale. Hundra procent säkert att den blir av i höst. Det är där pengarna ligger, svarade Jack när han fick frågan om vem som blir nästa motståndare.

Las Vegas eller London. Jag tror att London kan generera mest pengar till en sån fight men med de här domarnas tveksamma insats i färskt minne är frågan om det är vettigt för Badou att ta fighten på bortaplan. Proffsboxning är ingen sport där objektivitet alltid präglar de som bestämmer vem som ska vinna eller förlora.

Å andra sidan fick Badou ingen fördel av hemmaplan nu och när han slog George Groves i höstas i Las Vegas hade även där en av domarna oavgjort vilket då fick Badou att undra över vad den domaren hade rökt.

James DeGale mot Badou Jack blir en supermatch gällande de två största VM-titlarna, WBC:s och IBF:s. En match mellan två vitt skilda boxningsstilar.

Badou Jack är den fokuserade fightern med en perfekt balans mellan defensiv och attack. Han förhastar sig aldrig, värderar lägen klokt och ser framförallt till att alltid vara förberedd på de slag som kastas mot honom. Garden är tät och alltid uppe.

DeGale är raka motsatsen. När han stod vid repen och svängde med kropp och huvud för att glida undan Medinas flygande knytnävar gick mina tankar till en ung Muhammad Ali. Samma arrogans med hängande knytnävar, samma överlägsna stöddighet kombinerad med plötsliga blixtrande kombinationer och varierade slagserier.

Matchen mellan Badou Jack och DeGale kommer inte att likna någon av de två vi såg i DC Armory eftersom ingen av dem egentligen vill föra från start. Både Jack och DeGale vill utnyttja när motståndaren slagit bort en del av sin kraft och blottar luckor i sin gard. Det gör båda snabbt och effektivt.

Dragit in 15 miljoner

Man ska självklart inte önska sig förbi den sommar som väl kommer till slut men jag ser verkligen fram mot fighten i september. Var den nu kommer att gå.

Båda boxarna säger att de boxas där pengarna finns.

Det handlar inte om fantasisummor typ Floyd Mayweather Jr:s men Badou Jack har på ett år boxat ihop runt 15 miljoner och kommer minst att mer än fördubbla inkomsten med sin kommande match. Och sen stiger summorna för varje titelförsvar.

En fantastisk utveckling för stockholmaren som drog till USA för att försöka leva ut sin dröm och som efter några år av besvikelser gav upp och åkte hem innan han beslöt att ge det en chans till.

Hängivenhet, flyt och enorm vilja. Badou Jack har visat hur långt man kan nå med det.

Och än har han inte nått upp till toppen han vill bestiga.

Att bli världens obestridde mästare.

(OBS! Några användare kan han problem att se tv-klipp i mobilenheter. Vi jobbar på en lösning).

Se mer klipp och höjdpunkter på Viasatsport.se.

ARTIKELN HANDLAR OM