Björk: ”Han spelar sitt livs fotboll”

Foto: AP
Minnesota Vikings Sam Bradford (8) klappas om av Jeremiah Sirles.
SPORTBLADET

Han var supertalangen som aldrig lyfte.

Hånad, och ratad av Philadelphia Eagles, fick Sam Bradford en ny chans i Minnesota Vikings. Nu spelar quarterbacken plötsligt sitt livs fotboll, och Vikings är obesegrat under stenhårde coachen Mike Zimmer.

Och i kväll tänker Bradford visa Eagles vad de gått miste om.

Klockan var 05.49. Jag hade precis anlänt till Cincinnati Bengals arena för att hinna ett träningspass innan mötena börjar. Då springer jag på Mike Zimmer, försvarskoordinatorn. Han har en petflaska i handen, där han titt som tätt spottar ut lite av tuggtobaken som fyller munnen. Han ser inte nyvaken ut, och vi hälsar som vanligt, kort men respektfullt. ”Morning coach”, säger jag. ”Morning CJ”, svarar han.

Anläggningen sover, men inte Zimmer. Det är derbyvecka inför möte med Steelers och vi är 0–6. De flesta har redan kastat in handduken för säsongen. Men inte Zimmer, han tänker vara förberedd oavsett vad. Hans försvar ska inte bli överraskat och absolut inte vara oförberett.

Senare, klockan 17.45, börjar Zimmers defensemöte. Med exakt samma entusiasm och glöd som vecka 1 på training camp går han igenom vad som krävs för att stoppa Steelers. Alla är fokuserade och lyssnar noga, de som slumrar till får en vänlig men bestämd tillsägelse att ställa sig upp för att hålla sig vakna, men bara en gång, andra tillsägelsen är inte riktigt lika vänlig. Gärna med en osande svordom. Jag har träffat få som svär lika mycket som Zimmer. Eller jobbar hårdare för den delen. Men han ser fortfarande jävligt pigg ut.

Detta var 2008. Åtta år senare är Zimmer inne på sitt tredje år som head coach, och han är 5–0 med Minnesota Vikings. Inställningen har han aldrig tummat på. Det är hårt arbete som gäller, oavsett vem du är, vilken position du spelar på, om du startar, tillhör träningstruppen eller blandar Gatorade.

Vi är framme vid vecka 7 och Vikings är det enda laget i NFL som fortfarande är obesegrat. Detta trots turbulensen före säsongen då både ordinarie quarterbacken Teddy Bridgewater och ligans bästa running back Adrian Peterson gick sönder.

En riktig ”draft bust”

Då rullade Zimmer och Vikings tärningarna. I elfte timmen erbjöd de Philadelphia Eagles två picks i 2017 års draft mot deras QB Sam Bradford. 29-årige Oklahomasonen Bradford är vad man kallar där borta en ”draft bust”. Han gick som etta i draften 2010, men har aldrig levt upp till förväntningarna. Varken i dåvarande Rams eller Eagles. Utan har fått utstå mycket spott och spe. Philadelphia nappade direkt, och valde att förlita sig på rookien och andravalet i senaste draften, Carson Wentz. Säsongsupptakten såg ut att ge dem rätt. Eagles inledde med att vinna tre matcher, men har nu förlorat sina två senaste.

Samtidigt har Bradford radat upp fem segrar i följd, och inte kastat en enda interception. Att jämföra med de 14 han slängde bort i Eagles i fjol. Bedriften blir ännu mer imponerande då man betänker att han bara fick två veckor på sig att lära sig Zimmers spelstrategier.

Vem som blev vinnaren i affären mellan Vikings och Eagles är väl för tidigt att säga, det får framtiden utvisa. Men helt klart får vi en fingervisning på söndag kväll när lagen möts i Minnesota. Räkna med att Bradford gärna tvålar till sin gamla arbetsgivare.

Zimmer-effekten

Men även om Bradford gjort det riktigt bra, så är det främst försvarsspelet som Vikings förlitar sig på. Laget är bäst i ligan med sina 12,6 insläppta poäng/match. Kalla det Zimmereffekten om ni vill. Lägg till att deras snitt för gjorda poäng är 23,8 så förstår ni att segrarna radas upp.

De kommer bli extremt farliga i kampen om NFC-titeln och jag skulle inte bli överraskade om de är ett av lagen som spelar Super Bowl.

För har Mike Zimmers budskap gått fram, vet Vikings att hårt jobb lönar sig.

CJ Björk rankar NFL:s bästa försvar

1) Minnesota Vikings
Det försvar som släppt in minst poäng i ligan visar vecka in och vecka ut att de är helt outtröttliga när det gäller att jaga motståndarnas anfall. Speciellt i att skapa turnovers, de ligger tvåa i denna kolumn med 12 stycken (7 interceptions och 5 fumbles).
2) Seattle Seahawks
Legion of Boom lever än, med 4–1 som record och med bra kontroll på NFC West har de minst sagt sitt försvar att tacka. Leder i kolumnen minst tillåtna yards.
3) Philadelphia Eagles
Med minst tillåtna yards genom luften hamnar Eagles på tredje plats. Kommer bli spännande och följa detta Eagles försvar ledda av DC Jim Schwartz som gör sitt första år med Philadelphia.

4) Denver Broncos
Wade Phillips är en av de absolut bästa försvarskoordinatorerna i ligan, om inte den bästa. Denvers försvar inledde säsongen riktigt bra, och det såg ut att bli ännu ett lika dominant år som i fjol då de vann Super Bowl, men med skador på bland annat DeMarcus Ware så har de inte riktigt sett fullt så giftiga ut.
5) Arizona Cardinals
Ett snabbt och aggressivt försvar har skapat allra flest Turnovers med hela 14 stycken (9 interceptions och 5 fumbles). Men dock så har de ett anfall som har lämnat över bollen tio gånger. Så deras differens takeaways kontra giveaways landar endast på +4 medan Vikings ligger på topp med en diff på +11! 

Carl-Johan Björk

ARTIKELN HANDLAR OM

NFL